Финландската литературна сензация Мария Турчаниноф идва в България

Мария Турчаниноф, една от най-четените и награждавани писателки на Финландия, пристига в България за участие в Софийския литературен фестивал за млади читатели, който ще се проведе успоредно с Коледния панаир на книгата в НДК.

Събитието с участието на Мария Турчаниноф е на 6 декември от 13 ч. в Мраморното фоайе на НДК, а същия ден вечерта, от 18 до 19 ч., писателката ще дава автографи на щанда на издателите си от „Изида“ на Панаира на книгата (щанд 212).

 

Сравнявана е с Урсула ле Гуин и Маргарет Атууд, а книгите й „Мареси“, „Наондел“ и „Червената мантия“, обединени в трилогията „Хрониките на Червеното абатство“, са едни от най-големите скандинавски фентъзи хитове в световен мащаб. Преведени са в близо 30 страни. Предстои и филмовата им екранизация.

Червеното абатство всъщност е преобърната версия на гръцкия Атон. Във версията на Турчаниноф това е остров, където на мъжете е забранено да стъпват там. Населен е само от жени, които владеят познание, недостъпно за останалите хора.

„Мареси“ е историята на героинята, чието име е дало заглавие на романа. 13-годишна, тя отива да се обучава в Червеното абатство. В нея се отключват сили, за които тя не е и подозирала.

„Наондел“ е историята на няколко жени, които преди векове са основали Червеното абатство. Романът е в стила на „1001 нощ“, но по-скоро за възрастни – какъвто е истинският арабски сборник. Красивият, но егоцентричен и брутален Искан е готов на всичко, за да получи това, което желае – с брутално насилие подчинява на волята си четири жени, надарени с необикновени способности и познания, от които той иска да се възползва.

„Червената мантия“ разказва за завръщането на Мареси в родината си. Със силите, които притежава, тя ще помогне на народа си, който е потискан от жесток управник.

 

Мария Турчаниноф, е родена през 1977 г. във Финландия. През 2000 г. завършва философия в Гьотеборгския университет и специализира екология. Работи като журналист в Хелзинки. Когато през 2014 г. е издадена книгата й „Мареси“, тя постига изключителен успех и печели най-престижната национална награда за литература  – „Финландия“. Правата за филмовата екранизация са закупени от Film4. Турчаниноф е удостоена и с Шведската литературна награда YLE (2014) и Голямата награда на Шведския културен фонд (2017). Номинирана е за Наградата на Северния съвет, както и за най-престижната световна награда за литература за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (2018).

Светлана Янчева
изд. Изида