ЦАНКО ЦАНКОВ: „ПОГЛЕД ПРЕЗ СВЕТОВЕТЕ“ – еротика без цензура в Музей-галерия “Анел”

Музей-галерия „Анел“ в София представя
Сензационната изложба на
ЦАНКО ЦАНКОВ „ПОГЛЕД ПРЕЗ СВЕТОВЕТЕ“
Куратор: Пламена Димитрова-Рачева
Вернисаж: 23 януари 2024, 18.00 – 20.00 ч.
Период на изложбата: 23.01.2024 – 29.02.2024
Детайли:
Цанко Цанков е не само изключително талантлив майстор на четката, той е провокативен, нестандартен, отхвърлящ всяко табу, когато става дума за еротика. Преди време негова изложба беше цензурирана заради платна с голи женски тела.
По повод 60-годишния юбилей на Цанко Цанков Музей-галерия „Анел“ в София отказва да слага морални и естетически ограничения на неговия необичаен поглед към видимото и невидимото в еротиката. Няма цензура и спрямо подсъзнателното изразяване на нормалната сексуалност, която от векове е вградена в митове и философски системи.
По идея на Ангел Симеонов – собственик на галерията – на 23 януари от 18 ч. ценителите ще видят мащабна експозиция с 56 живописни произведения на Цанко Цанков, който демонстрира различни посоки и тематични полета в своето творческо развитие.
В подробен анализ изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева вниква в неговия изобразителен почерк, говори за сюжетите и въздействието на голото тяло като обект на изображение:
„Под названието „Поглед през световете“ художникът показва избрани картини, в които да ни срещне със своя поглед, преминал през световете на митологията, библейските предания, духовните символи и знаци на християнската култура и на многоликата женска красота. Рисувани в различни периоди, произведенията му изразяват естетиката и красотата на неговия художествен стил. Картините са с една богата, класически изградена, многослойна живопис – с велатури, с пластично изграждане на формата с рисунка и цвят, пространствено мислени в сложни ракурси и движения, или като статични образи на двуизмерен фон. Воден от интуицията си художникът споделя, че „тръгва по различен начин към своята творба“. Някои разказват истории, други „говорят със символи“.
Темите в изложбата, напр. „Легенди, митове и Библия“, са наративни. Те включват древногръцки сюжети в „Недоразказани истории“, „Отвличането на Хиподамия от кентаврите“, „Даная и златния дъжд“ и библейски предания за „Дъщерите на Лот“, както и за любовта на съблазнената от Давид Вирсавия. В друга серия са представени живописните платна от Индия, в които художникът споделя впечатленията си от духовните практики във Вриндаван с портрета на „Садху“ и с голите пастирки – гопи, любимките на бога Кришна.
В серията „Ортодокс“ абстрактната живопис е най-близо до неопластицизма – с използването на прави ъгли по хоризонтала и вертикала, изобразени като решетка или кръстове от епитрахил. Силно повлияни от иконата в цвят и позлата, тези символични произведения са свързани и с някои църковните песнопения. Художникът ги пресъздава образно като еманация на дълбоко духовно преживяване.
„Портрети“ – това е друга тема, която е фокусирана върху красотата на женския образ – физическа и духовна. Неслучайно портретите са поставени на златен фон, сякаш са образи на съвременни мадони. Метафорично, музите съпровождат твореца от най-ранните години на живота му и го покровителстват – с музика, поезия, рисуване. Те са в „Детски песни“ – по „Гарванът“ на Е. А. По и по клавирните „Музикални пиеси“ на Роберт Шуман, в които звученето на цветовете и ритмиката на линиите емоционално си резонират с музикалните фрази.
Роден в София, израснал във Варна, Цанко Цанков е свързан с морето, може да се каже генетично. Водната топка, плажът, морето са изградили пространствените му възприятия, усещането му за цвят, мирис, светлината и топлината на морския бряг, визии за плажния живот на хората, когато те са без дрехи и са най-близо до природата. Темата „Плаж“ е мащабно разгърната в творчеството на художника и в нея виждаме живота днес такъв, какъвто е – с естествената красота на голите загорели от слънцето тела, лежащи по пясъка, в движенията им в различни ракурси по брега на морето – там, където цветовете са интензивни и пропити от светлината на лятното слънце.
Изложбата на Цанко Цанков показва умелия и зрял визуален почерк на художника, изразява неговия начин на мислене, който е провокативен, защото обединява визуално митологично-приказното, духовното и еротично плътското, но всичко това като цяло ни дава насладата от едно богато познание за изкуството и за живота.“
Картините могат да бъдат разгледани от 23 януари до 29 февруари 2024 г.
Цанко Цанков е роден през 1962 г. в София. През 1988 г. завършва НХА „Н. Павлович“ със специалност „Сценография“. Богатата му творческа биография включва над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, над 30 участия в престижни международни арт салони като Салон на изкуствата – Буенос Айрес (1988), Биенале на графиката – Варна (1991, 1993), Триенале на графиката – Токио (1995), Салон на изкуствата – Лондон (2001, 2002), Салон на живописта – Бирмингам (2001, 2002), Балканско квадриенале на живописта – Стара Загора (2004, 2008, 2012, 2016), „Август в изкуството“ – Варна (2002, 2004, 2006) и др. Цанко Цанков е носител на награда от Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора през 2008 г. и награда за цялостно творчество на галерия „Графит“ през 2019 г. Творби на Цанко Цанков притежават Градските художествени галерии в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, галерия „Георг-Зюлд“ – Вестерланд, Германия, галерия „Уейтимор“ – Лондон, галерия „Миро“ – Прага, Музей на изкуството – Схарджах, ОАЕ, както и колекционери от България, Германия, Холандия, Великобритания, Италия, Испания, Белгия, Франция, Гърция, Индия, Сирия, Аржентина, Мексико, САЩ, Япония. Живее и работи във Варна.