90 години от рождението на Дончо Цончев – тържество в Националния ловно-рибарски съюз

Националният ловно-рибарски съюз в България беше пристанището за отдих, лов на сюжети, приятелства и среднощни гуляи за големия белетрист Дончо Цончев (1933 – 2010). Известно е увлечението на писателя към красивите жени, бохемството и най-вече към случки – реални и въображаеми – от света на ловджиите.

От ляво на дясно: Стоян Тошев – директор на Изпълнителна агенция по горите, Мирослав Маринов – зам.-министър на МЗХ, Георги Тошев – зам.-министър на МЗХ, проф. Любомир Халачев, инж. Васил Василев – председател на УС на НЛРС-СЛРБ, член-кор. Иван Гранитски – директор на изд. „Захарий Стоянов“.

Затова неговите приятели от Националния ловно-рибарски съюз организираха на 2 август 2023 г. смешно-сериозно парти, за да почетат 90-годишнината на писателя – класик на късия разказ. В книгата си „За майсторството на разказвача“ (1989) Дончо Цончев казва: „В един къс разказ може да се огледа моралната структура на цяло едно общество, на една нация, на един свят… Всичко е в думите – те изгарят на клада и те коронясват. Те събарят империи и те раждат прекрасни цивилизации. Цялата работа е в едно: да се подредят добре“.

Проф. Любомир Халачев, инж. Васил Василев, член-кор. Иван Гранитски

Юбилейното събиране на писатели и ловджии протече с протоколни слова и неформални изказвания, които припомниха черти от характера на писателя. Събитието се водеше от проф. Любомир Халачев и беше открито от инж. Васил Василев – председател на УС на НЛРС-СЛРБ, който отбеляза: „Какъв по-добър повод да си спомним за големия писател, ловец и приятел бай Дончо. На 27 юли се навършиха 90 години от неговото рождение. Творчеството му и днес е живо, той беше гл. редактор на сп. „Лов и риболов“ (1988-1993), създаде в. „Наслука“ през 1991 г., водеше политиката на нашата организация и остави много дълбока следа не само в родната култура, но и в нашето общество. Преди 12 години създадохме в негова памет литературния конкурс „Дивото“, който се стреми да популяризира ловните сюжети и техните автори“.

Васил Василев обяви лауреатите на тазгодишното издание на конкурса, за който са дошли 85 разказа. Първа награда се присъжда на Симеон Ботев; Втора награда – на Димитър Чорбаджиев; Трета награда – на Чавдар Ангелов. В категория „Млади автори“ – поощрение получава Елена Николаева Дякова (на 15 години).

Васил Василев удостои Лазар Мурджев със званието „Заслужил деятел на ловно-рибарското движение“ за неговата 60-годишнина.

Иван Гранитски

За творчеството и житейските истории на Дончо Цончев говори подробно член-кор. Иван Гранитски: „Дончо беше удивителна фигура. Имаше три ипостаси, които го характеризираха: Първо: той беше класик още приживе – безусловен майстор на късия разказ. Още преди да почине, в издателство „Захарий Стоянов“ издадохме 10 тома с негови романи и разкази. Той можеше да направи разказ или есе дори върху името на една улица. Дончо имаше висок професионален морал в литературата – той беше любим писател на други класици – Емилиян Станев и Йордан Радичков. Присъствал съм на техни разговори. Уникални разговори – за историята, политиката, изкуството, лова. Той казваше: „Истинските мъже в България останаха в Ловно-рибарския съюз“… Вторият му ипостас беше високото му достойнство – той твърдеше, че българският писател трябва да следва традициите на големите ни писатели – Иван Вазов, Димитър Талев, Димитър Димов, Емилиян Станев. Трето: Дончо Цончев беше изключително артистичен, можеше да се превъплъщава в различни роли – можеше да бъде актьор… Но избра ролята на сладкодумен разказвач. Беше в добрия смисъл на думата бохем, безкрайно обичан от жените. Около него се въртяха безброй любовни истории… Личности като Дончо Цончев ни помагат да запазим достойнството си като българи“.

Говори писателят Любо Николов

Публиката чу разказа „Ловът е отзад“, а още спомени за незабравимия писател, бохем и ловец Дончо Цончев разказаха неговите съратници, сред които беше и писателят Любо Николов.

Поздравителен адрес от името на министъра на земеделието и храните прочете Георги Тошев – зам.-министър в Министерството на земеделието и храните. На събитието присъстваха още Мирослав Маринов – зам.-министър на МЗХ, и Стоян Тошев – директор на Изпълнителна агенция по горите.