In memoriam: Иван Налбантов – легенда на българското кино и театър

От Съюза на артистите съобщиха, че днес – 10 май 2021 г. – е починал актьорът Иван Налбантов – легенда на българското кино.
Доц. Иван Налбантов беше актьор и писател. Играл е в Държавния театър в Сливен в периода (1965 – 1967). От 1967 година е актьор в трупата на Театър „Българска армия“.
Роден е на 5 август 1940 г. Завършил е средно образование в Карлово и и висше образование във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Още като малък проявява своя талант, обича да рецитира. По-късно участва в различни самодейни колективи, където показва своя театрален талант. Неговите учители Йосиф Додов и Дельо Цочев му откриват първите тайни на поезията и театъра и го поставят на кръстопът. След завършване на средното образование е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Иван Налбантов има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание „Заслужил артист“. Носител е на много български и чуждестранни награди, сред които „Золотая муза“, Награда на Министерството на просветата на Унгария, Международна награда на името на Ахмад Ал-Ахмади и други. Лауреат е на национални конкурси за художествено слово. Обявен е за най-добрия рецитатор сред актьорите в България.
В свободното време пишеше поезия и проза. Преподаваше „Сценична реч“ в НАТФИЗ. Водеше клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Членуваше и в Съюза на българските писатели. През 2019 г. получи “Аскеер” за цялостно творчество.