Отворено протестно писмо за ”Червената къща” на скулптора Андрей Николов

 

Андрей Николов е един от най- прочутите български майстори в извайването на скулптури. За него Огюст Роден казва, че България е малка за неговото творчество и талант. Роден е във Враца на 29 април 1878 г. През 1896 г. заминава за София и влиза в първия випуск на Национална художествена академия.  Следват много успехи по света и у нас, той прославя нашата държава с изключителните си постижения и работи. Негови известни произведения са лъвът пред Паметника на Незнайния войн в София, „Торс“, „Дух и материя“, „Майчина целувка“, „Майчина гръд“, портретните бюстове на Иван Мърквичка, Александър Балабанов, Стоян Михайловски, Кирил Христов и др.

Прочутата Червена къща, която той купува при завръщането си в България е построена от оряховските архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов днес е възстановена като център за култура и дебат. Още приживе Николов казва, че в неговите просторни ателиета ще работят други творци… Днес има спорове  за неговото дарение и Червената къща. Голяма част от българската културна онщественост счита, че завещанието Андрей Николов не е изпълнено по предназанчение. Представяме ви протестно писмо на ”ПК Екогласност” до Министър Предстедателя на Република България:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Емил Ценов Георгиев

в качеството на председател на политическа партия

Политически клуб  „Екогласност”,

регистрирана по фирмено дело № 2471/ 1990 г. и БУЛСТАТ 13051524 с адрес на управление гр.София, ж.к.”Младост”№3, бл.309, вх.1, ет.4, ап.1

 

УВАЖАЕМИ  Г-Н  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщам се към Вас с настоятелна молба да се намесите и да разпоредите най-после волята на големия български скулптор Андрей Николов да бъде изпълнена и неговият дом – Червената къща на ул. „Любен Каравелов“ в София, да стане музей. Тя не може да стане музей, защото там са се настанили от години креатури на Иво Прокопиев, които облъчват публиката с едни измислени и безсмислени дебати.

Години наред си задаваме въпроса защо Червената къща на прочутия български художник и патриарх на българската скулптура Андрей Николов, формирал европейската пластична култура на 20-ти век, не е музей на неговото творчество?

Андрей Николов дарява къщата си на държавата с едничко желание – там да бъде музей на творбите му. Вместо това едни напористи персони, свързани с кръга „Капитал“ са се настанили в Червената къща с най-важното нещо на света /според тях/ – да правят дебати. Четох, че когато е бил на едни дебати под патронажа на българския Конфуций, сегашния министър на културата бил казал следното: „Докато съм министър, тук ще има дебати“, но странно защо не е казал: „Докато съм министър, тук ще стане музей на Андрей Николов“.

Креатурите на Иво Прокопиев обитават Червената къща с отдавна изтекъл договор, не плащат наем и не си отиват.

През миналата година десетки интелектуалци и общественици се подписаха в подписка, инициирана от мен, за изграждането на музей на Андрей Николов в неговия дом. Недоумявам, защо институциите, които трябва да предприемат действия, мълчат и не правят нищо! За мен тази ситуация е необяснима.

УВАЖАЕМИ  Г-Н  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Настоятелно Ви моля да се разпоредите дебатиращите да се изнесат от чуждия дом и да дискутират където си искат, а Червената къща да се превърне в музей. Поне това дължим пред паметта на големия художник Андрей Николов.