Цената на най-голямата българска телекомуникационна компания може да достигне 1,2 млрд. евро

Спас Русев продава „Виваком“ въпреки спорове за собствеността

Най-голямата българска телекомуникационна компания “Виваком” е обявена за продажба, въпреки продължаващия правен спор за собствеността на компанията, като цената може да достигне 1,2 млрд. евро.

Според източници на финансовото издание консултантската компания “Лазард” (Lazard) е определена да ръководи самата продажба, като тя вече е провела срещи с потенциални купувачи.

Спас Русев, който оглавява консорциума – собственик на “Виваком”  и притежава 46% от компанията, е потвърдил пред “Файненшъл таймс”, че се подготвя продажба на телекомуникационната компания. Британският клон на руската банка ВТБ (VTB Capital) има 20%, като толкова притежава и “Делта кепитъл интернешънъл” (Delta Capital International) на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Самата потенциална сделка се оценява на около 1,2 млрд. евро въз основа на неотдавнашни подобни сделки в региона, посочи източник на финансово издание с преки познания на ситуацията. “Файненшъл таймс” напомня, че само преди по-малко от четири години консорциумът около Спас Русев купи “Виваком” за 330 млн. евро.

“Сега е подходящият момент да продаваме”, посочва г-н Русев, който живее в Лондон и до неотдавна притежаваше футболния клуб “Левски.

Консултантът по бъдещата продажба “Лазард” е бил предупреден, че потенциалните купувачи трябва да са наясно с продължаващите спорове за собствеността на “Виваком”, свързани с начина, по който компанията беше продадена на търг преди четири години.

“Файненшъл таймс” допълва, че разполага с писмо, изпратено тази седмица на “Лазард” от Empreno Ventures, инвестиционна компания, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев.

Косарев е купил дял в люксембургска холдингова компания, която притежаваше “Виваком” преди проведения през 2015 година търг. Оттогава Дмитрий Косарев е завел дело срещу банката ВТБ, както и срещу господата Русев и Велчев. Той твърди, че търгът е бил “фиктивен”, а “Виваком” е бил продаден на консорциума около Русев на изкуствено ниска цена.

Самият Спас Русев отрече твърдението и заяви, че продажбата е била “легитимна и прозрачна”. Той допълни, че чрез решение на лондонски съд от по-рано този месец е бил отхвърлен опитът на Empreno Ventures да оспори търга от техническа гледна точка. И от ВТБ заявиха, че обвиненията на Empreno  са “напълно неоснователни”, а търгът за продажба на “Виваком” е бил проведен по напълно легитимен, прозрачен и конкурентен начин.

Дмитрий Косарев обаче подчерта, че ще продължи да предявява иска си пред британските съдилища.

Компанията “Виваком” беше приватизирана през 2004 година и за по-малко от десетилетие тя промени пет пъти собствеността си, преди да стане притежание на консорциума около г-н Русев.

Други източник, запознат с процеса, потвърди времевата рамка и допълни, че над дузина заинтересовани страни са подписали споразумение за неразгласяване и са получили детайлен инвестиционен меморандум.

 

БНР, Facebook