Българската Агенция за Инвестиции, награди “Варок Лайтинг Системс България”

Варок Лайтинг Системс  България получи наградата на Българска Агенция за Инвестиции в раздел „ Сливане и придобиване”, на церемония в НДК на 7-ми март т. г. Наградата получи Петър Райчев финансов и административен мениджър на фирмата за България.

Осем месеца по-рано, на 2 юли 2018 г. беше финализирана сделката за придобиването на турската  „Sa-ba Automotive” от американската компания  „Варок  Лайтинг  Системс”.

Регистрираната в САЩ компания „Варок“, която е част от индийската група „Varroc” е водещ разработчик и производител на системи за външно осветление от следващо поколение и електроника за управление на превозни средства за автомобили и мотоциклети.

Седалището на компанията е в Плимут, щата Мичиган. Основана е в Таран Джайн  в Индия през 1990 г. В момента има 47 производствени предприятия в 17 страни на пет континента. За компанията работят над 7 400 служители. На 23 януари 2019 г. „Варок Лайтинг Системс  България”  разшири дейността си с нов цех на стойност 8 млн. евро за производство на малки осветителни тела за автомобилната индустрия. Площта на завода е 30 кв. м., като производствените мощности са разположени на 3 000 кв. м. До края на годината се очаква, откритите работни места да бъдат 100, а през 2024 г. да достигнат до 400.