Чалгата няма почивен ден

Коледа е. Всички са се върнали по родните си краища, събрали са се у дома, около трапезата или просто отегчено гледат как Маколи Кълкин върти дупе в коледни ритми.

Нощта е тиха, някак по-тиха от обичайното. Ще си призная, че и аз гледам „Сам вкъщи“  (колкото й епично да звучи) и леко притварям очи. Когато във филма се стигна до момента на залавянето на крадците, аз вече бях някъде между втория и третия сън. Уви, неприятният звук от месинджър прекъсна романтичния ми момент със Зак Ефрон. Помислих си, че това ще е поредното пожелание за весели празници, но останах изненадана. „are w 33?”- благозвучно, кратко и ясно. Та нима клубовете работят днес? Нима някой би прекарал Коледа в дискотеката?

Тази идея ми се видя някак крайно налудничава. На семеен празник, ден след раждането на Христос, да отидеш да въртиш гюбеци на фона на Азис?!

Да, чалгата няма почивен ден.

Простотията не спи. Тя винаги е будна или в моя случай, готова да те събуди. Това, което още повече ме изненада беше настоятелността и учудването на приятелите ми, когато им отказах под предтекст, че е Коледа. Може да ме наречете старомодна, но някак си предпочитам да продължавам да гледам изтърканите празнични филми, отколкото да бъда поредната чалга пеперудка, пърхаща в екстаз.

Все пак, това ми даде доста дълга тема за размисъл. Тема, която не е нова, но е винаги актуална. Кога ценностите ни се промениха толкова много? Това е въпрос, който по трудност съответства на въпроса защо лампичката на Шушана свети, ако нея я няма. И все пак, кога поколението Z*, прекрачи онази невидима граница?

Може би, когато стана нормално момичетата да получават подобрения във външния си вид като подарък за рожден ден. Или може би, когато розата, като средство за свалка, беше заменена от 50 грама водка.

Превърнахме се в синоним на разврата, чалгията, пиенето и секса. Четящите и знаещи млади останаха някъде в миналото. Днес, трябва да си популярен, богат и красив. ТОЧКА. Това е всичко. Разбира се не говорим за цялото поколение, но то трябва ли да има каквато и да е част от него, която да следва тази тенденция?

А що се отнася до книгите, които четеш или нещата, които цениш: „ave koi go interesuwa be brat?”

 

*Поколението Z са младежите, родени през 90-те години на XX век.

 

2 Comments on “Чалгата няма почивен ден”

  1. С всеки набор надолу става все по-зле и по-зле. Чалга поколение…

Comments are closed.