Четири културни локации по света

Какво ни представят изложбите в Рим, Барселона, Вашингтон и Торонто

140 произведения на 200 артисти в Национален музей на изкуствата от XXI век

Всички пътища водят към Рим, за да видим, че там се правят  амбициозни проекти не само в античността и ренесанса а и в наши дни. През 1998 година под егидата да италианското Министерство на културата във вечния град се провежда архитектурен конкурс за нов музей.

Заха Хадид

Сред 273-те проекта бива избран този на Заха Хадид, а новосформираната институция се нарича Национален музей на изкуствата XXI век, на галено MAXXI. Открит е през 2010 година. А концепцията е сградата освен да се впише органично в средата, да бъде адекватна и на контекста. В миналото на конкретното място са съществували военни бараки. 140 произведения на 200 артисти са представени в настоящата изложба озаглавена „Улицата, там където светът се случва”. Улицата като място за споделяне, съзидание, дискусия и сравнение. Изложбата е организирана тематично. Обществени сблъсъци, политика, ежедневие, общности, карнавали, иновации. Мащабният проект изследващ улицата като място на случване, като лаборатория на съвремието е мултикултурен, многоезичен, цветен, стряскащ, вдъхновяващ. Изложбата в „МАКСИ” – музей за съвременно изкуство и архитектура в Рим продължава до 28 април.

 Барселона – Джасуме Пленса в Музея на съвременното изкуство

Като всеки уважаващ се град и той има музей на съвременното изкуство. Той отваря врати през 1995 г. Институцията представя артиста Джасуме Пленза.

Жуме Пленза

Роденият през 1955 г. артист се завръща в родния си град с изложба. Произведенията му са свързани с поезията, музиката и религията. Той се самоопределя като скулптур, въпреки, че в творческия си процес използва елементи от различни художествени дисциплини. Работата му се свързва с физически и духовни търсения, морални кодове и догми, онтологични размишления върху миналото и настоящето, откриването на взаимовръзките с природата. Изложбата включва работи от 80-те години до днешни дни. Едно пътуване като диалог между човешкото настояще и абстрактното. Жуме Пленза е един от най-разпознаваемите каталунски художници в световен мащаб. Той твърди,че в основата на изкуството е да търсиш дълбоко и по-дълбоко собствените си корени. Изложбата може да бъде видяна до 22 април.

Вашингтон – Ембрийн Бът в Музея на жените в изкуството

Художничката Ембрийн Бът представя изложбата „Отбележи моите думи”. Родена е през 1969 г. в Пакистан, а от 1993 г. живее в Бостън. Творбите  й са разпознаваеми по феминисткия и политическия заряд, изобразени чрез изразните средства на традиционното персийско изкуство. С работата си художничката прави коментар на проблемите в световен мащаб: подтисничеството, агресията и ролята на изкуството в социалните процеси. Творческите й търсения започват през изследването на образите на жените в миниатюрите от Изтока. Често изобразявани като малки съблазняващи същества – контрапункт на мъжете Богове. Не малко символно значение в работите й имат и комарите, калинките, тигрите и драконите. Изложбата на пакистано-американската художничка продължава до 14 април.

Торонто – Две поколения фотографки в Галерия „Стийвън Бълджър”

Галерия фокусирана единствено върху фотографското изкуство, среща работите на две поколения фотографки, за да проследи приемствеността в изкуството и занаята. Авторките са Мина Кийн и Вайлет Кийн –  майка и дъщеря. Мина Кийн е родена през 1861 г. в Германия. Емигрира последователно в Англия, Южна Африка, а накрая се установява в Канада. Работите й биват включвани във фотожурнали, като част от тях стават и за илюстрации за английски книги. В Южна Африка открива и собствено студио, като същевременно документира местния фермерски живот. Вайлет Кийн първоначално асистира на майка си, а по-късно отваря собствено фотографско ателие. Също така управлява едно от големите фотографски студия в Торонто. По това време илюстративната фотография вече не е толкова актуална и тя се насочва към работа в студио и портретна фотография. Пред  обектива й са заставали хора, като Одас Хъксли, Джорд Бърнард Шоу, Уйлям Бътлър. Изложбата на двете фотографки продължава до 20 април.

Източник: БНТ, снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →