4 художници, които претърпяват психическо заболяване (И как това влияе на тяхното изкуство)

Художникът Винсент Ван Гог е известен със своите произведения на изкуството и с особен аспект от личния му живот: пост-импресионистът прекарва известно време в психиатрична клиника. Там той създава произведения на изкуството като „ Звездна нощ”и много от известните си автопортрети.

Освен че страда от тревожност и депресия, художникът също е изправен пред криза на епилепсията. Някои експерти смятат, че художникът страда от ксантофил – и този фактор влияе върху неговото изкуство, тъй като Ван Гог  е виждал по-жълтеникави цветове, той засилва жълто в картините си.

В допълнение към Ван Гог, много други художници имали подобни проблеми. Днес ще представим четирима художници, които страдат от психическо заболяване – и как се отразява това на тяхното изкуство.

1. Луи Уейн (1860-1939 г.)

Луи Уейн е английски илюстратор, роден през 1860 г. станал известен с илюстрациите си на човекоподобни котки.

Големите очи на котки, които обикновено са в социални ситуации, като игри или запознанства, първоначално не са създадени с цел печалба. Въпреки че Уайн е вече известен сред обществеността, той започва да рисува котки, за да забавлява съпругата си.

Луи Уейн. Бакалавърската партия е неизвестна. Частна колекция.

За съжаление, малко след като се жени, Уейн загубва съпругата си, която умира от рак.  Смъртта ѝ е причина за дълбоката  депресия в живота на художника.

На 57-годишна възраст е диагностициран с шизофрения, разстройство, което засяга не само начина на мислене на човека, но и поведението му. Уайн започва да действа агресивно, затова прекарва последните 15 години от живота си в психиатрични институции.

Не само неговата личност бива засегната- творбите на Уайн също започват да имат стил, който все по-рядко  прилича на първоначалните му творби. Котките му, преди  усмихнати и пухкави, започват да показват различни черти, ставайки по-геометрични и цветни. Повечето от тези психеделични котенца се раждат, когато Уайн е бил хоспитализиран в болница “Напсърбъри”, където художникът умира.

Луи Уейн. Калейдоскопска котка, 1930 г. Частна колекция.

2. Едвард Мунк (1863-1944 г.)

Не мога да се отърва от болестите си, защото има много в изкуството ми, което съществува само заради тях”, пише норвежкият художник Едвард Мунк, известен с картината „Викът”  и с това, че е един от основните художници на експресионисткото движение.

Историята на семейството на Мунк вече го е предразположила за възможни психически проблеми.  Майка му и една от сестрите му умират от туберкулоза, когато той е много млад. Баща му страда от депресия, а другата му сестра е диагностицирана с шизофрения. Мунк не излиза невредим. През 1908 г. той претърпява психичеси срив, който се влошава от алкохолизма и е приет в клиниката за психично здраве в Дания.

В допълнение към известните психически проблеми, художникът  се сблъсква с други проблеми: през 1937 г. неговите произведения са конфискувани от правителството на Хитлер, в изложбата, която диктаторът нарича “изродено изкуство”.

Мунк  пише, че “болестта, лудостта и смъртта са черни ангели, които охраняват моето детско креватче” и дори са диагностицирани с неврастения – клинично състояние, свързано с истерия и хипохондрия. Неговата работа се характеризира с фигури, чието чувство на отчаяние и страдание са очевидни. Щрихите и цветовете, които Мунк използва в своите композиции, често демонстрират неговото собствено състояние.

Едвард Мунк. Викът, 1893. Националният музей, Осло

3. Франсиско де Гоя (1746-1828)

Третият художник в нашия списък е испанският художник Франциско де Гоя. На 46-годишна възраст  Гоя е прикован към леглото, загубва слуха си и е много болен от нещо, което не е диагностицирано по онова време. Неговата глухота има няколко причини, като сифилис или оловно отравяне. Художникът обаче развива  и психическо разстройство, което засяга неговата работа. По-сериозни спекулации предполагат, че Гоя страда от синдром на Сусак, болест, която освен че причинява загуба на слуха и зрението, също причинява проблеми с мозъка и равновесието.

Атаките на халюцинации и делириум също са чести през най-критичния период на болеровата болест. Външни фактори като наполеоновите войни дълбоко влияят и на художника. Той изобразява в произведенията си сериозността на човешката меланхолия, като картините, изобразяващи човешкото страдание, стават все по-често срещани.

Франсиско де Гоя. Вещици във въздуха, 1797. Музеят на Прадо.

4. Яннулис Халепас (1852-1938)

Гръцкият Янулис Халепас е различен случай. Не само той е единственият скулптор в нашия списък, но психическото заболяване, което не е имало директен ефект върху неговия стил. Въпреки това, той прекарва няколко десетилетия без да произвежда нищо или унищожава произведенията си веднага щом ги създаде.

Халепас започва своята артистична кариера сравнително тихо и дори открива ателие в Атина, след като учи в Мюнхен. Около 1878година обаче той започва да показва първите симптоми на психично заболяване. Десет години по-късно е бил диагностициран с деменция,когато е само на 36 години.

Майката на Халепас вярва, че изкуството наистина е отговорно за психическото състояние на сина ѝ, затова се опита да го предпази от скулптурирането. Едва след смъртта ѝ през 1916 г. той действително се завръща на работа. Изследователите са съгласни, че в този период той започва да създава скулптури с повече свобода и не е толкова привързан към неокласическите идеали.

Янулис Халепас. Спящата женска фигура, 1878 г. Национална глиптотека, Гръцки армейски парк, Гуди.

Темата за психичното заболяване и изкуството често се обсъжда, особено през последните години. Безспорно е, че има връзка, особено ако мислим, че изкуството е елементарна форма на човешката комуникация. От тази гледна точка, художественото производство не би било само отговор на болестта, а форма на изход, клапан за оттичане.

 

 

dailyartmagazine

 

Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “4 художници, които претърпяват психическо заболяване (И как това влияе на тяхното изкуство)”

Comments are closed.