Четирима изявени българи с най-високи държавни отличия

Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева и акад. Минчо Хаджийски са отличени за заслуги в областта на културата и образованието

В Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия талантливите творци Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева и уважавания учен акад. Минчо Хаджийски.

В словото си Румен Радев посочи, че отличията отразяват благодарността на цялото ни общество към вдъхновяващия пример на четиримата ни сънародници, които са постигнали и отстояват висок хоризонт на българското изкуство и култура, наука и образование. – „Постиженията ви в музикалното, поетичното и театралното изкуство,  в науката и образованието са ярко допълнение на българския принос за по-добър и по-просветен свят”, – заяви президента Радев. „Убеден съм, че вашите постижения са най-достойният пример за успех, основан на талант, творчески ум,воля и всеотдайност, каза държавния глава, като им пожела още успехи.

Михаил Белчев – 50 години на сцената

Румен Радев връчи орден „Стара планина”– първа степен, на поета, композитор и режисьор Михаил Белчев – за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. В забележителната си кариера – 50 години на сцената, той е създал едни от най-обичаните български песни. Има издадени десетки албуми, удостояван с множество награди от фестивали в страната и в чужбина, автор на няколко книги.

От името на наградените Михаил Белчев благодари за това, че годините на тяхната дейност всички те са били оценени, – “Всичко сме вършили за България”, като припомни песента „За теб, Българийо!”, написана с композитора Тончо Русев и добави „След мен не зная аз какво ще бъде, но сигурно ще бъде по-добре. И само за едно ще съжалявам, че няма да ме има някой ден”,- припомни нейния финал Белчев.

Владимир Пенев и Бина Харалампиева

Актьорът с множество роли в театъра, киното и телевизията Владимир Пенев беше удостоен с орден „Св.Св. Кирил и Методий” – огърлие. Отличието беше дадено за особени заслуги в областта на културата и изкуството. Той е носител на многобройни награди за принос към театралното и киноизкуство. Бил е министър на културата в служебното правителство от 13-и март до 29-и май 2013 г. Владимир Пенев има изявени обществени позиции, участва активно в благотворителни инициативи, сред които и “Българската Коледа”.

Президентът отличи с орден “Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен театралния, оперен и телевизионен режисьор Бина Харалампиева, която за 35-годишния си професионален опит е реализирала повече от 100 постановки.  Орденът е за нейните големи заслуги в областта на културата. Нейни постановки са награждавани на престижни театрални форуми и са играни в Република Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия, Германия, Великобритания, Босна и Херцеговина. Бина Харалампиева има над 25 години опит като директор на театрални институции.

 Акад. Минчо Хаджийски

Акад. Минчо Хаджийски – един от най-уважаваните и авторитетни български учени и преподаватели, беше отличен с орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, за големите му заслуги в областта на образованието и науката.  Той е автор на 25 нови учебни курса в областта на автоматизацията на корабни машини, теория и управление на техническата кибернетика, автоматизация на химикотехнологични обекти. Негови 43 разработки са внедрени, за което е документиран икономически ефект от 2 100 000 лв. Създател e на седем учебни лаборатории и на учебници.

Според Владимир Пенев тези държавни отличия са много повече признание за морала и достойнството на човека, който е удостоен с тях.

Източник БТА, bTV

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →