Актьорът Марин Янев получи наградата “Икар 2020” за изключителен принос към българския театър

Наградата “Икар 2020” за изключителен принос към българския театър бе връчена на актьора Марин Янев на церемония, която се състоя в Народния театър “Иван Вазов” без публика заради извънредните обстоятелства във връзка с епидемията от КОВИД-19. Отличието, излъчено от Гилдията на музикалните артисти, получи Кирил Маричков за изключителен принос към музиката. Режисьорът Никола Петков бе награден с приза за чест и достойнство. Актрисата Снежина Петрова бе удостоена със специална награда за значимостта и постиженията в проекта “Медея”. Наградата за цирково изкуство се присъжда на Николай Балкански за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

“Празникът” от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен, реж. Явор Гърдев, на Малък градски театър “Зад канала” бе отличен с наградата за най-добър спектакъл. Приза за режисура получи Стайко Мурджев за “Слава” от Питър Куилтър на Драматичния театър “Николай Масалитинов” в Пловдив.

Отличието в категорията “Водеща мъжка роля” отиде при Йордан Ръсин за Андрей в “За едно явление от електричеството” по Антон Чехов, реж. Стилиян Петров, на Театър “Възраждане”. За водеща женска роля бе наградена Елена Димитрова за “Как е” по Самюел Бекет, консултант Василена Радева, на Театрална работилница “Сфумато”.

Димитър Банчев получи приза за поддържаща мъжка роля за Козме в “Слава” от Питър Куилтър, реж. Стайко Мурджев, на ДТ “Николай Масалитинов” в Пловдив. За поддържаща женска роля бе отличена Станка Калчева за Чийта Бий в “Най-бързият часовник във вселената” от Филип Ридли, реж. Стайко Мурджев, в Театър 199 “Валентин Стойчев”.

Наградата за дебют спечелиха Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова/Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова за изпълнението им в “Косвени щети” по книгата “Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич, реж. Максима Боева, в Театър “Азарян”, Национален дворец на културата.

Статуетката за сценография взе Мариета Голомехова за “Последният човек” по романа на Джордж Оруел “1984”, реж. Веселка Кунчева, в Държавния куклен театър в Стара Загора.

Отличието за майсторско техническо осъществяване бе присъдено на “Одисей” по Омир от Александър Секулов, реж. Диана Добрева, в ДТ “Николай Масалитинов” в Пловдив.

Михаил Шишков-син получи наградата за авторска музика за “За едно явление от електричеството” по Антон Чехов, реж. Стилиян Петров, в Театър “Възраждане”.

Наградите, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, получиха “13 преображения” от Боян Папазов (за драматургичен текст) и Асен Терзиев за “Драмата и Английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели”, изд. “Петко Венедиков”, 2019 (за критически текст).

Наградите, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство, отидоха при Милен Апостолов за музиката в “Меко казано” от Валери Петров, реж. Цвети Пеняшки, на Държавния куклен театър в Стара Загора, и “Хартиени истории”, реж. Димитър Стефанов, на Театър “Корсар” (за постижение в кукленото изкуство); и “Пинокио” по Карло Колоди, реж. Тодор Вълов, в Държавния куклен театър в Русе (за куклен спектакъл).

Отличието за вариететно и атракционно изкуство, излъчено от Гилдията атракционни и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство, се присъжда на Нина Петровска за постижения в областта на хореографията.

Наградата за съвременен танц и пърформанс, излъчена от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства, се присъжда на Стефан А. Щерев и ЛИГНА “Германия” за “Нонумент”, продукция на Информбюро и Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Наградите за дублаж, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, получават Ася Братанова за Конча и Монахинята в “Щурите съседи” (при жените) и Станислав Димитров за Дон Луис в “Шест сестри” (при мъжете).

 

 

Източник