Атанас Скатов на върха на десетия си осемхилядник!

Алпинистът Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник – връх Дхаулагири в Непал. Благодарение на това постижение той успя да подобри личния си рекорд от 3 върха за една година. На експедицията към върха се насочили близо 40 души, от които едва 8 достигнали крайната цел.

Атанас Скатов покори четвъртия си за годината осемхилядник. Потвърждението се появи от самия него от върха в 11:56 часа българско време. Дхаулагири е с височина от 8167м., която го нарежда и на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета. Експедицията беше съпроводена от променливи климатични условия – дъжд, сняг, вятър и слънце, които затрудниха спортиста, но въпреки всички премеждия, той постигна целта си.

Тази година българинът успя да изкачи върховете Канчендзьонга и Гашербрум 1, както и Гашербрум 2 в Пакистан. За момента му остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма. Планувано е начинанието да се завърши още догодина.

Проектите на алпиниста за изкачването на най-високите върхове на планетата при растителен хранителен режим имат за цел да алармират обществеността за опасностите , които глобалното затопляне носи на човечеството. Той показва чрез свои снимки, заснети по време на експедициите си, по какъв неблагоприятен начин променяме природата. В кадрите му се виждат стопяването на ледниците, изчезването на езера и промени в планинските райони.

Проектът показва, че всеки един от нас, намалявайки консумацията на животински продукти, може да помогне на планетата да оцелее за бъдещите поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов е награждаван с наградата “ Зелена личност на годината” за 2019 г. от b2b media group.

Скатов е участвал в експедиции към осемхилядници общо 11 пъти, тъй като връх Еверест е изкачвал два пъти. Той се разписа и като първия българин, завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

 

 

 

 

 

Автор: Деница Събева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Атанас Скатов на върха на десетия си осемхилядник!”

Comments are closed.