“БъдинЪ”: Събития от Средновековието и огнени танци във Видин

Историята оживява в крепостта „Баба Вида“ за осми пореден път на 29 и 30 август. Средновековният фестивал „БъдинЪ“ се превърна в разпознаваемо събитие от културния календар на Община Видин. Тази година той ще изненада посетителите с пресъздаването на малко познати моменти, отразяващи превратностите, сполетели региона през Средновековието.

Събитието, което за първи път ще бъде представено по време на фестивала, е обсадата на Бдинската крепост от византийския император Василий II в началото на XI в. и налагането на ромейска власт. Възстановяването на държавната независимост в резултат на въстанието на братята Асен и Петър, също е част от програмата.

Всички исторически сцени са опит да доближат публиката до отминали средновековни събития. Те ще се реализират от „Първи италийски легион“ към сдружение „Съвет по туризъм“, гр. Свищов.

Участниците от група „Феникс“ са подготвили и огнени танци, които ще предизвикат незабравимо преживяване сред стените на средновековната крепост.

Предвидена е също анимация за малките почитатели на фестивала, които ще се забавляват и едновременно с това ще получат интересни познания за средновековното ни минало.Входът за желаещите да посетят различните прояви в рамките на осмото издание и през двата дни, е свободен.

 

 

kmeta.bg