Валери Симеонов предлага промени в Закона за хазарта

Промените в Закона за хазарта, които предлага Валери Симеонов, ще донесат сериозни загуби за държавния бюджет. Това заяви в сутрешния блок на bTV Ангел Ирибозов, председател на УС на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ). Той определи новите поправки за лобистки.

“За миналата година приходите от хазартна дейност са били 230 млн. лв. Хазартът се облага с алтернативен корпоративен данък. Не е ясно как тези приходи ще се заместят. Ако се приемат така предложените промени, повечето казина ще затворят. По този начин не 230 млн. лв. ще са приходите за хазната, а нула лева“, каза Ирибозов.
Той призова да се направи по-сериозна оценка на приходите от хазартна дейност, които влизат в държавния бюджет.

“Едва ли отдалечаването на казината ще спаси зависимите. Поправките ще дадат възможност за навлизане в криминогенния сектор и корупция”, каза още председателят на игралната асоциация. Подобна теза той защити и вчера в ефира на Нова телевизия. Ирибозов даде за пример Русия и Турция, където хазартът е забранен, но там съществуват много нелегални зали. Той е категоричен, че хазартната зависимост може да се пребори само с превенция, а не с рестрикции.

Припомняме, че миналата седмица в деловодството на Народното събрание се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов, зам.-председател на парламента и лидер на НФСБ, с който се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15% от стойността на направени залози за всяка игра.

За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът единствено организира турнира, задължението към държавата е 20% от събраните такси и комисионни. В законопроекта се предлага също казина, игрални зали и зали за игрални автомати да има само в някои курорти в България (Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Международният младежки център в Приморско, Пампорово, Боровец и Банско) и в хотели с категория пет звезди. Според предложението такива обекти се допускат и в други населени места, стига те да са разположени на поне 20 километра от гранични пунктове – пътни, жп, морски и речни. Валери Симеонов предлага измененията да влязат в сила от 31 декември 2025 г., което ще даде възможност за „плавно преустановяване на дейността на тези обекти и загубата на приходи за бюджета”.

Засега от ГЕРБ не коментират официално дали подкрепят идеята на Симеонов, но по непотвърдена информация се очаква текстовете да получат парламентарна подкрепа.

Ангел Ирибозов обясни, че всъщност петвездните хотели в България не са толкова, „за да можем да ограничим казината до тях”.

Опит да защити законопроекта направи депутатът от НФСБ Христиан Митев. Пред bTV той заяви, че основната цел на тези промени е ограничаване на хазартната зависимост и да не се стига до разпродажба на имущество. Митев обясни срока за затваряне на кварталните казина до 2025 г. като преходен период, който ще им даде възможност да пренасочат работата си към зоните, където тази дейност ще бъде позволена – курортите и граничните градове. Освен това, ще има и естествено приключване на дейността на тези зали, тъй като лицензите им ще изтекат и повече няма да бъдат подновявани. Според него и сега съществува нелегален хазарт в България, така че новият закон няма да промени нищо, както твърди Ирибозов.