Вдигат Център за съвременно изкуство в София до 2021 г.

Започна изграждането на Центъра за съвременно изкуство на мястото на старата топлоцентрала на НДК, съобщи лично столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това е знаков обект в подкрепа на хората на изкуството и културата с места за театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности, посочи тя.

“Благодаря на председателя на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева, която работи със сърце и душа за реализацията на този проект. Заедно с главния архитект на София арх. Здравков организираха международен архитектурен конкурс, в който участваха над 60 проектантски бюра.

Беше избран проекта на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев, който предвижда изграждане на една голяма зала, две по-малки, кафене, помещения за услуги от резидентен тип и външен амфитеатър с много зеленина.

Очаквам строителните дейности да завършат в началото на следващата година, след което ще започне организация на дейността. Разговаряла съм с министъра на културата за включване и на министерството, защото това ще е национален център, единствен в България, съобщи още Фандъкова.

 

Снимки: Аделина Ангелова