Всичко вълшебно се случва между юни и август – Джени Хан

Лятото – най-безгрижният и светъл сезон в годината, официално е при нас. Астрономическото лято дойде у точно в 00.43 часа на днес, когато е и лятното слънцестоене, посочва астрономическият календар за 2020 година.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините – през август. Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта.

Летният сезон започва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, и завършва с есенното равноденствие – около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.

Ето и подбрани цитати за любимия и вдъхновяващ за повечето от нас годишен сезон:

 

Или може би да те гледам как се наслаждаваш на безгрижно лято докато се влюбваш беше онова, което преди всичко ме държеше извън болницата“ – Никълъс Спаркс, „Последната песен“.

„Лекът за всичко е солената вода – потта, сълзите или морето“ – Айзък Динесен (Карен Бликсен), „Потопът в Нордърни“ в „7 готически приказки“.

„Какво е хубавото на топлината на лятото без студа на зимата да й придава сладост“ – Джон Стайнбек, „Пътешествие с Чарли. В търсене на Америка“.

“Всичко хубаво се случва между месеците юни и август” – Джени Хан, “Лятото, в което станах хубава”.

„Беше юни и светът миришеше на рози. Слънчевата светлина беше като златен прашец върху тревистите поля.“ – Мауд Харт Ловлейс, “Бетси-Тейси и Тиб” 

“Лятото е онова време от годината, в което невероятни неща може да се случат и на тихите хора. За тези кратки месеци, няма нужда да си този, които всички мислят че си. Мирисът на свежо окосената трева и мисълта, че можеш да скочиш в дълбокия басейн ти дават кураж, който нямаш през останалата част от годината. Можеш да си благодарен и спокоен, без минало и без притеснения за мнението на другите. Лятото някак отваря вратата пред теб и ти позволява да си свободен. Деб Калети“Скъпа, мила, любима”

„Лятната нощ е като перфектна мисъл.“ – Уолъс Стивънс, “Къщата бе тиха, а свътът – спокоен”

 

АВТОРKmeta.bg