Въпреки забраната: Пак джипове на Седемте рилски езера

Въпреки забраната на екоминистъра Емил Димитров, на Седемте рилски езера отново превозват туристи с джипове, сигнализираха очевидци пред БНТ. При качването на лифта “Пионерска-Рилски езера” планинарите дори са спирани от хора, които им предлагат превоз с джип до езерата срещу 15 лева. На долната станция на лифта е препълнено с хора, възмущават се туристите.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 13 август беше забранено нерегламентираното превозване на туристи до езерата с джипове. Контрол върху това дали автомобилите продължават да се движат или не, осъществяват служителите на парк “Рила”, както и от РИОСВ-София.

“От днес офроуд “Седемте рилски езера” се затваря, както и автомивка “Седемте рилски езера” се затваря. Хората от този лифт нагоре ходят пеша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща, които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. Оттук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа”, коментира тогава решението си министър Димитров.

 

 

kmeta.bg