Въстанието на Петър и Асен оживява на Царевец

Славното въстание на братята Петър и Асен, довело до отхвърляне на византийското робство и възстановяването на Българското царство през 1185 година, ще оживее пред портите на крепостта Царевец утре. Мащабната историческа възстановка, съчетана с театрален спектакъл, ще припомни за делото на първите Асеневци. Постановката съчетава по атрактивен начин театрално изкуство, средновековна музика, огнено шоу, бойни демонстрации.

Арена на събитията ще е площад „Цар Асен I”. Началото е в 18,00 ч. на 24 октомври /събота/ с представяне на българско и византийско въоръжение от епохата на Средновековието, показване на бойни техники и музикални изпълнения на група „Ериней“. В реконструкцията участват 45 реенактори от СНЦ „Търновци“, Клуб „Традиция“ – В. Търново и Шумен, заедно с „Чигот“ – Варна.

Кулминацията ще е в 18,45 ч. в съботната вечер. Тогава възстановката ще прелее в историческия театрален спектакъл „Величието на Асеневци“ по едноименната пиеса на великотърновския актьор и общественик Иван Митев, която е специално адаптирана за случая. Режисьор е Антони Цонев, а музиката е написана от Петър Атанасов от МДТ „Константин Кисимов“. В ролите ще бъдат солистите на великотърновския театър – Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Детелин Кандев, Иван Митев, Виктор Терзийски и Милен Иванов. Режисьор е Антони Цонев.

Част от спектакъла е и огнено шоу на група „Палячи“, а финалът е в 19,30 ч. с аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Театралната историческа възстановка е посветена на 835-годишнината от въстанието на Петър и Асен и отбелязването на големия християнски празник Димитровден. Организатори са Община Велико Търново, Регионален исторически музей, СНЦ „Търновци“, Клуб „Традиция“ – клон В. Търново, МДТ „Константин Кисимов”.

 

Kmeta.bg