“В часа на синята мъгла” откри театралния фест в Сливница

С постановката “В часа на синята мъгла” бе открит шестият Европейски фестивал на пътуващия театър, който се провежда в град Сливница. Актьорите Елена Петрова, Иван Радоев и Мариела Топалова играха пред пълна зала. Постановката, която е по писмата на Пейо Яворов с Лора и Мина, е представление на “Нов театър НДК” с автор и режисьор Бойко Илиев. Жителите и гостите на града станаха свидетели на последните дни от живота на големия Яворов. До края на седмицата още елитни театрални трупи и постановки ще радват хората в Сливница. Европейският фестивал на пътуващия театър ще продължи до неделя, 18 октомври, когато ще бъде закрит с постановката на Теди Москов “Редки тъпанари”, с участието на Мая Новоселска, Явор Бахаров и др. Хората в града вече са изкупили предварително билетите, които са на символичната цена от 2 лева. Тази година обаче няма да има гостуващи актьори и трупи от чужбина, а само български творци. “Идеята е да се подкрепят актьорите, защото те бяха едни от най-засегнатите по време на пандемията”, обясни кметът на Сливница пред kmeta.bg Васко Стоилков.

Общината финансира и тази година сама фестивала. Въпреки многото подадени проекти към министерството на културата, за пореден път не са отпуснати пари за мероприятието, което е повече от успешно. “Когато влезе културата в живота на хората, тогава той става по-добър и всички сфери на живота се подобряват”, убеден е обаче Стоилков, който не пропуска представление.

 

 

Тази година местата в залата на читалище “Съзнание” са намалени наполовина – едва 130. Забранено е да има и правостоящи, което се е случвало редовно преди. Театралният директор на фестивала Николай Гундеров призова хората да не слагат маската на безразличието и да не се отказват от емоциите, радостите и тъгите в живота си. “Затова обявявам едноседмична театрална карантина”, заяви той, откривайки феста.

 

 

Тримата актьори от “В часа на синята мъгла” разказаха, че са чели кореспонденцията на Яворов, посещавали са къщите, където той е живял, за да се подготвят за постановката. Тя вече е играна над 80 пъти – в цяла България, в Европа и отвъд Океана в САЩ и Канада. “Тази роля за мен е много специална, луда, дълбока, с много лица”, разказа пред kmeta.bg Елена Петрова. И допълни, че е много трудно да навлезеш в дълбочината и тъмнината, в която е живяла Лора Каравелова. “Любовта, изневярата, предателството и това да искаш един мъж за себе си за цял живот и той да е всичко, което имаш, са ценности, които няма как да излязат от мода, то е вечно”, сподели още актрисата. Иван Радоев пък не скри, че е много изморен след края на пиесата, тъй като е свързана с много емоции, а Мариела Топалова допълни, че актьорът ги разсмивал по време на представлението, когато положението ставало много сериозно. “Всеки път се вълнуваме изключително много, защото днес времето е много различно оттогава и не вярвам, че има такава любов”, сподели Мариела Топалова.В журито, което ще определи тази година наградите на феста, влизат Николай Гундеров, Стефан Денолюбов, Диляна Асенова и Галя Крайчовка. “В Сливница се случва нещо изумително, атмосферата е страхотна, а тази година заради пандемията, се обърна страхотно внимание на българските творци”, изтъкна Денолюбов. И препоръча на хората: “Живейте си живота, не умирайте всеки ден!”

Снимка: Красимир Свраков-Източник