Гласуват импийчмънта на Тръмп днес

Очаква се днес дебатът за импийчмънт на Тръмп да продължи не повече от шест часа, съобщиха световните медии.

Дебатът по законопроекта, който включва импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп, ще се проведе днес в Камарата на представителите и ще продължи не повече от шест часа, след решение от вчера вечерта, взето от регулаторния комитет на Камарата след повече от девет часа обсъждане.

Окончателното гласуване завърши без изненади: всички девет демократи от комисията гласуваха „За”, а и четиримата републиканци гласуваха „Против”.

Тръмп е обвинен по два пункта – злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на законодателите. Очаква се мнозинството от демократите в Камарата да приемат и двете обвинения.

По-рано вчера в дълго шест страници гневно писмо до Нанси Пелоси, президентът заяви, че разполага с по-малко права от тези, които са имали съдените вещици от Салем.

Същинската процедура за импийчмънт на Тръмп ще започне в Сената. За да осъди Тръмп и да го отстрани от властта са необходими гласовете на две трети от сенаторите, но в момента републиканското мнозинство там няма намерение да гласува срещу президента. Тръмп изрази надежда за честен процес в Сената.

В цялата история на САЩ Камарата на представителите само два пъти обявява импийчмънт: на Андрю Джонсън (1868) и Бил Клинтън (1998), като Сенатът оправда и двамата. Тръмп е 45-ият президент на страната и възнамерява да бъде преизбран през 2020 г. за втори четиригодишен мандат.

 

standartnews.com