Гьоте-институт България отбелязва 125-годишнината от рождението на Бертолт Брехт с кинопрожекция

“Очевидно е, че тук не е имало война твърде дълго време. Питам се откъде трябва да дойде моралът?”

По случай 125 години от рождението на германския драматург и поет, Бертолт Брехт, Гьоте-институт България представя прожекция на емблематичната му пиеса „Майка Кураж и нейните деца“.

“Майка Кураж и нейните деца”

Прожекция на пиесата на Бертолт Брехт

08.02.2023 г., сряда, 18:00 ч.

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

По случай годишнината от рождението на Бертолт Брехт, най-известният германски драматург и театрален теоретик на XX век, Гьоте-институт България ще излъчи филмов запис на класическата постановка „Майка Кураж и нейните деца“, която се е играла на сцената на „Берлинер Ансамбъл“ под режисурата на автора и в сътрудничество с режисьора Ерих Енгел. Филмът е заснет между 1959 г. и 1961 г., малко след кончината на Брехт, а снимките проследяват сценичното изпълнение на пиесата, която към момента на заснемане има над 400 изигравания.

Заповядайте в голямата зала на института на 8-ми февруари, сряда, от 18:00 часа.

„Майка Кураж и нейните деца“ е драма, написана от Брехт по време на доброволното му изгнание в Швеция през 1938 и 1939 година, в знак на съпротива срещу възхода на фашизма и нацизма и в отговор на нахлуването на армията на Хитлер в Полша през 1939 г. Действието се развива по време на Тридесетгодишната война и в дванадесет сцени разказва за историята на Ана Фирлинг, наричана Майка Кураж, хитра продавачка в шведската армия. Заедно с децата си тя пътува с войскова лавка (търговски фургон), решена на всичко, за да трупа печалба от войната. В крайна сметка цената на нейните действия плащат трите й деца, които губят живота си.

 

Майка Кураж: “… войната ще продължи малко по-дълго, а ние ще изкараме малко повече пари, така че мирът ще бъде още по-добър.”

 

Пиесата е пример за Брехтовия „епически театър“, в който за разгръщането на голямата картина се изисква емоционална дистанция и отчужденост спрямо персонажите, като същевременно се характеризира и с антивоенно послание. Според немския драматург и режисьор публиката трябва да мисли, а не да чувства, затова и се е противопоставял на симпатиите на публиката към главната героиня след първите представления, като впоследствие дори е редактирал текста, за да ѝ придаде още по-отблъскващ образ.

 

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното филмово студио на ГДР, и на премиерата си през февруари 1961 г. е прожектиран едновременно в 14 града в ГДР по случай 63-ия рожден ден на Брехт. В главната роля е съпругата на Брехт, Хелене Вайгел.

 

▬ ▬ ▬

 

 

„Майка Кураж и нейните деца“, 1961 г.

Реж. Петер Палич, Манфред Векверт

 

Сценография Тео Отто / Хайнрих Килгер

Музика Паул Десау

Участват: Хелене Вайгел (Майка Кураж), Екехард Шал (Айлиф), Хайнц Шуберт (Швайцерказ), Ангелика Хурвич (Катрин), Ернст Буш (Готвача), Волф Кайзер (Проповедник), Регине Луц (Ивет Потир)

Продължителност: 151 мин.

Държава: ГДР

 На немски език със субтитри на български.

С антракт от десет минути.

Вход свободен.

БЕРТОЛТ БРЕХТ е роден на 10 февруари 1898 г. в Аусбург. Той е поет, драматург, режисьор и теоретик в областта на театралното изкуство. С налагането на националсоциалистическата диктатура в Германия, емигрира в Дания, а през 1941 г. се преселва в САЩ, където впоследствие е обявен за комунист. През 1948 г. Брехт и неговата съпруга, актрисата Хелене Вайгел, се установяват в Източна Германия, където създават световноизвестния театър „Берлинер ансамбъл”. Сред най-популярните му пиеси са „Опера за три гроша“, „Животът на Галилей“, „Добрият човек от Сечуан“, „Майка Кураж и нейните деца“, „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“, „Кавказкият тебеширен кръг“ и др.

 

 Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram.