“Двойно дъно“ от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала – откриване на изложбата на Беатрис Бочева – фотограф

 

На 26 януари от 20ч. в Топлоцентрала е премиерата на „Двойно дъно“ – авторски спектакъл на Ана Батева и Любомир Колаксъзов. Режисьорското дуо се е спряло на младите актьори Мартина Пенева, Вилислава Кирилова и Илиян Нонов. Музиката, колоритна и запомняща се както винаги, е дело на Стефан Здравески. В спектакъла са използвани и текстове от Деян Дуковски, Горан Стефановски, Уилям Шекспир и А. П. Чехов. На място публиката ще види и изложбата на фотографа Беатрис Бочева, която включва снимки от всички проекти на Spam Studios по Едногодишния гранд от 2022.

 

„Двойно дъно“ е авторски сатиричен спектакъл, в който действащите лица са актьори, които работят в бар и понякога, но по-скоро рядко, играят в някое представление. Те често тъгуват за големите роли. Пиесата обединява документални текстове, монолози на колеги артисти, които по една или друга причина са огорчени от срещата си с някой режисьор, директор или генерално от цялата театрална ситуация в страната. Но въпреки техните разочарования, нито един от тях не се отказва и продължава да се надява за своя славен миг в кариерата. Жанрът на спектакъла е комедия.

Действието се развива в нетрадиционно театрално пространство – бар. В конкретния случай мястото за вечерно забавление и отдих на Топлоцентрала. Четвъртата стена е разрушена, а модерното представяне на представлението – да е извън кутията, е на лице. Създателите са подготвили за публиката и откровения, доза смях и любопитни сюжети от света на театъра.

Другото събитие на вечерта е изложбата на фотографа Беатрис Бочева, част от екипа на Spam Studios. Тя ще представи снимки от всички процеси и осъществени проекти на сдружението за 2022 – премиери, творческа работилница, концерт и др.,  по едногодишната програма.

Беатрис Бочева се дипломира тази година в специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Тя взима участие в три изложби, един филм, а от две години е и фотограф на сдружението. Снимала е спектаклите „Приказка за мъртвата царкиня“, „Разбиване“, „Аз победих“, „Утерус“, „Всичко на масата“ и др. Известна е работата й  по заснемане на живота в бежански лагер в Гърция, която й носи две големи награди от БГ прес Фото. Работи като фотограф на независими театрални проекти.

Мястото на актьорското откровение и фотографската изложба е барът на „Топлоцентрала“  на 26.01.2023 от 20:00ч.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “КУЛТУРА” по програма Едногодишен грант 2021.

“ДВОЙНО ДЪНО”
авторски спектакъл на Ана Батева и Любомир Колаксъзов

музика: Стефан Здравески

участват: Мартина Пенева, Илиян Нонов, Вилислава Кирилова

дизайн: Христо Христов
фото: Стефан Здравески