Делото за ликвидацията на Олимпик се отлага за 2 ноември

До това решение стигна Окръжният съд на Никозия на третото си заседание,  по иска за обявяване в ликвидация на застрахователна компания ” Олимпик”. Днешното заседание, продължило повече от час и половина и премина в разгорещени изказвания на адвокатите на застрахователния надзор, гаранционния фонд и временния ликвидатор, от една страна, и на възразяващите кредитори, от друга страна. Днес се разбра, че втори кредитор има възражения по процедурата за ликвидация. Това е частно лице, което претендира за обезщетение от 390 хил. евро за автомобилни щети след пожар. Това обаче предизвика бурен спор с адвокатите, тъй като срокът за подаване на възражения по делото е изтекъл на 16 октомври и по този начин се нарушава процедурата. Съдия Ангелос Давид даде възможност на адвоката на кредитора да внесе молба за влизане в започнатата вече съдебна процедура, а дали тя се приема, или не ще се разбере на следващото заседание – съобщава БНР. 
В същото време адвокатите на кредитора, внесли възражение на предишното заседание, се отказаха да го представляват. Той също получи възможност да намери нов защитник до следващото заседание.

Делото за ликвидацията на застрахователна компания “Олимпик” ще продължи на втори ноември 2018 г.

  • Какво говорят фактите!

Кипърската компания, която има клон и у нас, е с отнет лиценз след решение на Комисията за финансов надзор (оповестено на 10 май). От него се разбира, че причината за наложената мярка е неплатежоспособността на дружеството. Няколко дни по-късно (на 14 май) застрахователната компания обявява, че до тази ситуация се е стигнало заради недостатъчната информация по подадения от одитната им фирма отчет, в частта за гарантиране на капиталовите възможности. Това се е случва въпреки предоставените доказателства от страна на “Олимпик”, че активите ѝ са обезпечени – твърди застрахователят. Съгласно практиката в Кипър на това застрахователно дружество бе даден специален лиценз. Той включваше само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии. Този лиценз изтече на 8 юни 2018 г.

Първите проблеми със застрахователна компания “Олимпик” са засечени от Кипърската сметна палата. При одит на Агенцията за надзор на застрахователните компании през 2015 година се установява, че две компании (едната от тях „Олимпик”) ще бъдат изправени пред проблеми свързани с платежоспособността” пише в доклад на одиторите, които препоръчват на надзора да следи изкъсо “Олимпик” – показва разследване на bTV.  Не става ясно защо Виктория Натар, която ръководи кипърски надзорен орган не се е съобразила с предупреждението на Сметната палата. Според журналиста Михалис Теодороу, който разследва казуса „Олимпик”, надзорът допуска още една грешка. Съгласява се с препродажбата на застрахователната компания на „Хиспакол” регистрирана в Люксембург. Зад нея стои митичния испанския гражданин Диего Гонзалес Алонсо, а за него пак през 2015 г. алармират испанските власти заради участието му в компания, за която се посочва, че няма право да се занимава с инвестиционни услуги. “Това е големият пропуск, който надзора допуска. Има предупреждение от испанските власти – 6 месеца преди сделката тук в Кипър. Отговориха, че не са знаели за предупреждението от Испания. Това не е приемлив отговор – те е трябвало да проверят. Директорът на службата Виктория Натар беше викана и в парламента по въпроса – и там обяви, че когато е казала “да” за продажбата – компанията е имала нужния капитал. „Хиспакол” е пренасочила капиталите си. Твърди се, че през 2015 г. има собственост в Европа. Одитната компания, която заверява документите тогава е различна от тази, която сега откри дупката във финансите на “Олимпик” – допълва журналистът Михалис Теодороу. Това лято се оказа, че на „Олимпик” ѝ се губят 220 млн. евро. За част от тях се твърди, че са на екзотични места, като Бразилия или Коморските острови. Така се стига и до отнемане на лиценза. Според хора от застрахователния бранш в Кипър, надзорът и Виктория Натар всъщност следят финансите на дружества по документи – те са заверени от одиторски компании, които пък се предполага, че са проверили има ли ги капиталите или не. Не е изключено някой от конкурентите на компанията да е упътил Натар да направи поредна проверка – смятат застрахователи. КФН предприе действия по казуса с фалита на “Олимпик”. Комисията за финансов надзор е изпратила писмо до Регулаторния орган на Кипър.

 Според Теодороу, спорно е и дали ликвидаторът, който сега управлява “Олимпик”, ще се погрижи да събере активите на компанията, за да обезщети ужилените клиенти. Всъщност някой, който не иска да стане ясно какво се случи с „Олимпик”, продължава да управлява компанията. С посочването на този ликвидатор не съм сигурен, че ако компанията някъде има пари, той ще направи всичко възможно да ги открие. Според моите разследвания, госпожа Натар носи отговорност за това, което се случи. Страхувам се, че компанията оттук нататък няма да се управлява от някой, който да работи за интереса на клиентите ѝ, които чакат да получат нещо обратно.” –  допълва още Теодороу. Според ликвидатора Павлос Накузи онези, които чакат да им се възстановят пари заради прекратените предсрочно полици, ще чакат дълго. “Ще отнеме години. Колко точно не мога да кажа, но години. Трябва да съберем всички искове. Не може да платим на първия, защото е пръв. Не може и да разделяме клиентите на „Олимпик” на български и кипърски. Трябва да се плати пропорционално на всички. Например, 10 цента за всяко дължимо евро”, каза Накузи. Заради фалита на компанията депутатите ще направят преглед на целия затрахователн бизнес. Грубите сметки показват, че ако чакате 100 лева или 50 евро заради предварително прекратената полица, то вероятно ще получите 5. Когато обаче става въпрос за хора, които са пострадали след катастрофи с коли, застраховани в „Олимпик” ще се действа различно. “Това е специален случай. И е специален защото пострадалият е защитен, в случая ако е в Кипър – от Кипърския гаранционен фонд, който трябва да покрие тези щети. Ако клиентите са български – това е сложно, тук са замесени три фонда”, допълни Накузи. От bTV допълват, че въпросът: “Какво всъщност може да плати на българските клиенти кипърският гаранционния фонд” е предизвикал гнева на управителя му – Акис Папахристодули. Съдът в Кипър е отложил делото за обявяване в ликвидация на застрахователното дружество.

“Изведнъж разбрахме, че фирмата фалира, не знам как, стана много изведнъж. Бях в офиса и ми казаха, че от следващия ден няма да работим – от днес за утре. Като разбрахме, че фирмата я купуват испанци, имахме среща с тях, като имена нищо не мога да ви кажа, после никога повече не съм ги виждала. Казаха, че нещата ще се развиват добре, оттук нататък започваме най-вече със здравни застраховки.” – споделя българка, работила осем години за “Олимпик”. В Асоциацията за защита на потребителите в Кипър смятат, че надзорът трябва да е имал сериозни причини, за да вземе решение за отнемане на лиценза на „Олимпик”. Макар и те да не са обявени. “Да се затвори застрахователна компания не е лесно, още повече, ако работи и в друга страна. Това не е нещо, което можеш да направиш просто ей така. В момента текат дебати и в парламента дали надзора е на ниво. Дали са им нужни още инструменти, дали навреме са спрели „Олимпик” при положение, че още от 2015 г. е имало индикации за проблеми”, посочи Георгиус Стиляну от Асоциация на потребителите.
Очаква се съдът в Никозия да обяви ликвидацията на застрахователна компания „Олимпик“, като по този начин ще даде възможност на ликвидатора реално да започне раота, а на кипърския и българския гаранционни фондове да изчистят въпросите около това как ще се покриват щетите на пострадалите след катастрофи с автомобили, застраховани в „Олимпик“ – съобщава bTV.

Ликвидаторът Павлос Накузи коментира, че ще минат години, докато се установи на колко хора компанията дължи пари заради прекратените полици и с какви капитали разполага компанията. 
Напомняме, че около 200 хил. са клиентите на кипърската компания у нас, чиито застраховки се оказаха невалидни след отнемането на лиценза ѝ от властите в Никозия и се наложи шофьорите да сключат нова полица с друго дружество. 
Според кипърския закон в случаите на ликвидация на застрахователна компания с приоритет са кредиторите, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Кредиторите от България и Кипър са равнопоставени и ще бъдат третирани по еднакъв начин.

Трудно ще се получат някакви пари от “Олимпик”, от което са източени над 200 милиона евро

Неотдавна Комисията за финансов надзор обяви, че едва след като кипърският съд се произнесе по ликвидацията на застрахователя, може да има яснота за това какви процедури трябва да следват кредиторите на компанията, каквито се явяват застраховалите се в нея български граждани. Финасовите щети у нас се изчисляват на над 9 млн. лева

Източник bTV; actualno.com; БНР