Десислав Дионисиев: Билкарството може да даде хляб на много хора

Все по-малко хора събират билки, каза в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев, изпълнителен директор на фирма „Биопрограма”, която повече от 30 години се занимава с производство на храни, чайове и пчелен мед.

По данни на “Евростат” страната ни е лидер в Европейския съюз по производство на билки и подправки, но тази информация не се възприема много положително от някои представители на този бранш. „Това означава, че някои традиции са запазени. Този отрасъл не е загубен, въпреки проблемите, които има в областта на работна сила из цялата страна. Тази статистика само донякъде е добра за България, защото нещата не са чак толкова розови.

Поне от мястото, където аз стоя, не ги виждам така добре”, смята Дионисиев. Според него един от основните проблеми на сектора е свързан с работната сила. „От друга страна – билки, които са били култивирани и са традиционни за България, вече ги няма. Мога да дам пример с валерианата, която за да се продава в България, трябва да се внесе от Полша.

Някои билки намаляха значително, сред които е ментата. Тя е традиционна за България, изнасяни са стотици тонове. Това се прави за сметка на някои „по-лесни“ билки, но по-скъпи. Увеличението е за сметка на качеството, което е паднало значително. Занижено е! Това означава, че цените не са такива, каквито трябва да са или фирмите, които произвеждат, трябва допълнително да преработват стоката преди да я изнесат“, заяви експертът.

Дионисиев е категоричен в едно – държавата няма роля за развитието на този сектор. „Тя не помага, а би могла, защото за много билки се плащат такси. Тези такси, в голямата си степен, трябва да се връщат към берачите и хората, които произвеждат билки. Те трябва да бъдат обучавани как да ги различават, да работят качествено и да ги опазват. За жалост в момента това не се случва”, подчерта Десислав Дионисиев. Неговият призив е държавата да се обърне с лице към този отрасъл, защото той може да даде хляб на много хора.