Деца, които променят света! Българка попадна в класация на Washington Post

16-годишната Милена Радойцевавъзпитаничка на Втора анлийска гимназия, бе отлтичена в класацията на американската медия за “12-те деца, които променят обществото и света около тях”.

KidsPost е сред една от най-популярните рубрики на американския ежедневник Washington Post и именно там сред 11 други деца от целия свят се нарежда и името на Милена.

Младото момиче е част от младежкия панел на центъра за безопасен интернет, safenet, а отличие получава заради високия принос в тяхната кампания, насочена срещу агресията във виртуалното пространство.

Бил ли си някога хулиган?

А спирал ли си някога проява на хулиганство?

Това са част от въпросите, които Милена повдига и които се надява да провокират размисъл у подрастващите.

Тя си припомня случай, преди години, когато е била участник в групов чат и едно от децата е станало обект на нападки от останалите.

„Всичко започна на шега. Не направих нищо,

а просто стоях и гледах”, казва Милена пред Washington Post.

Тя споделя, че подобно нещо не бива да се случва никога отново и се надява, чрез тази кампания децата да са способни да променят мирогледа си, а впоследствие и поведението си, тъй като целта е те да бъдат научени, а не критикувани.

Един от начините, чрез който от младежкият панел достигат по-лесно до тинейджърите и ги кара да се замислят е чрез видео, режисирано от тях. Във видеото, те показват как момче пише гневно съобщения на своя компютър. Случайно, обаче то вижда рисунки на неговата по-малка сестра, която го изобразява като супергерой. Виждайки това, момчето осъзнава, че постъпките му не са присъщи на един супергерой.

“Светът на интернет никога не би могъл да бъде розов и щастлив, но ако бъдем по-внимателни,  то бихме могли да го направим по-добър”, казва Милена пред Washington Post.

Заглавна снимка, източник: Washington post

 

 

 

Автор: Габриела Гичева