Европейско кино за учащи – есенен семестър 2020

Началото на есенния семестър на програмата “Европейско кино за учащи” е с филма на Мина Милева и Весела Казакова, който имаше впечатляващ фестивален прием в цял свят, а също и от ценителите на българското кино у нас. “Котка в стената”, спечелил наградата на Булсатком за най-добър български игрален филм на 24-тия “София филм фест”, е комедия-драма, която се случва в жилищен блок в Лондон. Българката Ирина живее там с брат си и сина си. На една котка й писва от нажежената атмосфера в блока, скрива се “в стената”, а това налага жителите да си сътрудничат.

Както винаги в програмите за учащи на Дома на киното и СФФ, ще бъде поставен специален акцент върху българското кино. Включени са новият филм на режисьора Радослав Илиев “Екшън” – комедийна сатира на кинобизнеса; “Да ходиш по вода” на Андрей Паунов, посветен на световноизвестния артист и творец Кристо; музикалният документален филм “Съдбата като джаз” на Константин Занков – за незабравимия Васил Пармаков; “18% сиво” на Виктор Чучков-син – романтична драма по едноименния роман на Захари Карабашлиев, с участието на Руши Видинлиев и Доля Гавански; документалният филм на Мария Николова “Луцифер” – за едноименната картина, изложена в националната ни художествена галерия. Заглавията оформят интересен пъзел, в който творбите са изключително различни не само като жанрове, но и като теми, техника и изпълнение.

Сериозен брой от филмите в програмата “Европейско кино за учащи” – семестър #есен, представляват документални разкази за изключителни творци. Сред тях са особено интригуващи “Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански” на Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс; “Форман срещу Форман” на Хелена Тржещикова и Якуб Хейна, посветен на легендарния Милош Форман; “В търсене на Казандзакис” на Александрос Скурас, “Маестро: В търсене на последната музика” на Александър Валенти; “В търсене на Оскар” на Октавио Гера Кеведо.

Ценителите на творчеството на Андрей Кончаловски, Агнешка Холанд, Сергей Лозница, Али Абаси и провокативни автори като дебютанта Ладж Ли също ще открият филми, които ще ги изненадат и ще се превърнат в интересна част от запознанството им с изкуството на европейското кино. Заглавията на техните творби са “Грехът на Микеланджело”, “Мистър Джоунс”, “Нежно създание”, “Граница” и “Клетниците 2019”.

Сред лекторите на инициативата, с която продължава традицията за образоване на младите кинофенове, е изтъкнатият режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Лекторите представят филмите и подробности около създаването им и поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите. А всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да задават въпроси, научи ДУМА от Светлана Дамянова от “Арт фест”.

“Европейско кино за учащи” е инициатива на “Арт фест” и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на програма “Култура” на Столичната община, както и с информационното сътрудничество на Министерството на образованието и науката.

 

Програмата

 

19 октомври, 18 ч.

“Котка в стената”, режисьорки Мина Милева и Весела Казакова

 

25 октомври, 17 ч.

“Фелини срещу Висконти”, режисьори Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс

 

26 октомври, 18 ч.

“Екшън”, режисьор Радослав Илиев

 

31 октомври, 14 ч.

“Форман срещу Форман”, режисьори Хелена Тржещикова и Якуб Хейна

 

2 ноември, 18 ч.

“Да ходиш по вода”, режисьор Андрей Паунов

 

7 ноември, 16 ч.

“Съдбата като джаз”, режисьор Константин Занков

 

9 ноември, 18 ч.

“Грехът на Микеланджело”, режисьор Андрей Кончаловски

 

14 ноември, 16 ч.

“В търсене на Оскар”, режисьор Октавио Гера Кеведо

 

16 ноември, 18 ч.

“18% сиво”, режисьор Виктор Чучков-син

 

21 ноември, 14 ч.

“В търсене на Казандзакис”, режисьор Александрос Скурас

 

23 ноември, 18 ч.

“Мистър Джоунс”, режисьор Агнешка Холанд

 

28 ноември, 16 ч.

“Луцифер”, режисьор Мария Николова

 

30 ноември, 18 ч.

“Нежно създание”, режисьор Сергей Лозница

 

5 декември, 16 ч.

“Маестро: В търсене на последната музика”, режисьор Александър Валенти

 

7 декември, 18 ч.

“Граница”, режисьор Али Абаси

 

14 декември, 18 ч.

“Клетниците 2019”, режисьор Ладж Ли

 

Източник