Един от ранните шедьоври на Верди, „Ернани“, с премиера в НДК – 18 март

На 18 март, петък, от 19 часа в НДК, София, в рамките на 61-вия фестивал „Мартенски музикални дни, Русе 2022“, Операта от дунавската ни столица, ще представи премиерата на новата си мащабна продукция – операта “Ернани” на Джузепе Верди, по либрето на Франческо Мариа Пиаве, която публиката ще чуе и види за първи път в сценично изпълнение.
Два дни по-рано, на 16 март, сряда, тази мащабна постановка ще бъде представена и Голямата зала на Доходното здание в Русе, а на 25 март Русенската опера ще има честта да го покаже и в Букурещ на празниците по повод 100-годишнината на Румънската национална опера.
Диригент-постановчик е един от водещите тенори днес в света, Хосе Кура. През последните десетина години той успешно свързва работата си на диригентския подиум със забележителните си певчески изяви на най- големите музикални сцени.
Българският оперен артист със световна кариера, от известно време и успешен режисьор, Орлин Анастасов ще постави сценично операта на Верди, а сценограф ще е младият художник Денис Иванов. Хоровата партия ще подготви Стелиана Димитрова-Хернани. В главните роли ще изявят блестящият млад тенор Петър Костов и солистката на Ковънт Гардън Цветелина Василева.
Едноименната драма на Виктор Юго от 1830 привлича вниманието на Верди, считан основателно за един от „романтиците в операта“, заради характерните черти на романтичния театър от първата половина на 19 век – с ярки, релефни характери на героите и силните конфликти между тях.
Първото изпълнение на тази пета по ред от 26-те опери на Верди е на 9 март 1844 година в “Teatro La Fenice” на Венеция.
В България за първи път операта се поставя в края на ХIХ век, през 1892 г., в оперния отдел на Драматичен театър “Сълза и смях”. А първото изпълнение Вердиевата творба в Русе е концертно – на 22 март 1995 година на фестивала „Мартенски музикални дни“ под палката на незабравимия Маестро Михаил Ангелов.