Елена Никифорова – пощальонът на емигрантите

Елена Никифорова е поредната българка, която избира родината пред живот другаде. Това е само една от историите, които журналистът Петя Кертикова представя в рубриката си “Завърналите се с Петя Кертикова” към “България сутрин” по телевизия Bulgaria On Air, за която печели престижна награда от медийния фестивал “Българската Европа”.

“Я кажи ми, облаче ле бяло” – или когато подаръците говорят …

Да спечелиш на шега зелена карта и да заминеш за САЩ, където да работиш към медицинското училище на Харвард, да те отведе любовта във Великобритания и след близо 20 г. в чужбина да решиш да се прибереш в България – това е само част от историята на варненката Елена Никифорова – собственик на сайт за персонализирани подаръци, създаден за емигрантите.

Благодарение на Ели всеки ден летят “облачета” от цял свят – персонализирани подаръци – до различни точки в България от онези, които са напуснали род и родина.

“Сайтът е направен за българи, които живеят основно в чужбина. Техните подаръци ги опаковаме така да изглеждат като колетчета. И на тях пише “това облаче беше изпратено за теб”, например от Чикаго или Лондон. Във варна ходя аз да ги доставям, защото ми харесва емоцията, но общо взето, всички плачат, щом видят такова колетче”, споделя Елена, която има 3 висши образования, едно от които е магистратура по слухова и речева рехабилитация.

Намерила щастието си у дома, сега Елена мечтае за една друга България.

“България е една прекрасна страна и ако някой ден всички приятели и роднини се върнат, ще стане наистина прекрасно. Това ми е и мечтата! Ако не сега, то като оправят децата, да се приберат,” казва още Елена.

 

Автор: Петя Кертикова