Жега и през септември, живакът удря 35°

Септември ни посреща с много слънце и високи градуси. В началото на месеца ще е доста по-топло от обичайното, информират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Очаква се средните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. На места живакът ще скочи до 35°. Най-хладно ще бъде, когато градусите ще паднат между 5° и 10°.

 

 

За месеца валежите в западните райони ще бъде около, а в източните – под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

На повечето места слънцето ще е щедро, а на запад са възможни краткотрайни валежи с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Продължителността на деня в началото на септември е 13 ч. и 6 мин. В края на месеца денят ще е 11 ч. и 44 мин.

На 22 септември в 16 ч. и 31 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

kmeta.bg