Жълтото училище oт времето на Азис Хан събира всички изкуства

За 305 дни и 1.291 млн. лв. (1 549 945 лева с ДДС) ще бъде основно ремонтирано емблематичното за Пловдив „Жълто училище“.То ще отвори врати за студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ за новата учебна 2021/2022 година, информира ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.Тя припомни и накратко дългата сага по осигуряването на средства, а след това и по започналата и спряна реконструкция на сградата. През ноември 2017 г. спечелилата обществената поръчка бургаска компания „Андезит“ ООД стартира ремонта.

Само след месец обаче той е спрян от фирмата за строителен надзор „Контролинвест“, защото не е достигната здрава основа за фундиране на единичните фундаменти.

След направено инженерно-геоложко проучване се налага преработване на проекта. Поправките са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ през февруари миналата година, а през април – и от противопожарните служби.

Но се налага нова преработка в частта безопасност – Пловдив е в рискова сеизмична зона. Доработка на коригирания проект, заради частта „План, безопасност и здраве“ е направена след обществено обсъждане – среща на АМТИИ с Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Община Пловдив, Министерството на културата, фирмата изпълнител и различни специалисти. „Процедурата по новото съгласуване с НИНКН приключи през януари 2020 г., след одобрението от противопожарните служби разрешителното за строеж от Общината стана факт на 23 юни. След допълнително споразумение с фирмата – изпълнител ремонтните дейности бяха възобновени на 8 септември“, разказа проф. Шекерджиева-Новак.

Първоначално проектът е на стойност 887 000 лева без ДДС. През 2016 г. Министерският съвет отпуска 1.1 млн. лева целева субсидия след дълго лобиране от страна на пловдивските депутати и с помощта на Менда Стоянова. Община Пловдив добавя 100 000 лв.  А това, че оскъпяването от 404 000 лева за коригирания проект не надхвърля 50%, позволява да не се обявява нова поръчка по Закона за обществените поръчки, поясни помощник-ректорът Константин Мечев. Строителят  също е изчакал 3 г., въпреки че имал право да се оттегли. Това лято Министерството на образованието и науката е отпуснало допълнително 200 000 лева за ремонта, след обосновано искане от ректора на АМТИИ.

300 студенти ще провеждат лекции и занимания след като приключи реконструкцията на обявеното за Паметник на културата от национално значение Жълто училище. В момента от емблематичната сграда в Стария град е останал само скелетът й, но след по-малко от година ще върне вида си от 1868 г.

Ремонтът се извършва по напълно нов начин спрямо първоначално замисления. Подходът се прилага за първи път от изпълнителя „Андезит“. Няма да се налива бетон при запазен външен вид на сградата, а укрепването ще стане чрез тъй нареченото торкретиране.То се прилага за заздравяване на стари каменни стени, които се запечатват чрез специална техника. Това доближава характеристиките им после до здравината на бетонните и гарантира пожаробезопасност и устойчивост на земетръс.Отвън каменните стени ще останат в сегашния си вид. По препоръка на специалистите ще се запази вътрешната метална конструкция, която ще се „облече“ в гипсокартон, обясни помощник-ректорът Мечев.

Обновената триетажна сграда ще събере всички изкуства – концепцията за единение на всички факултети е част от платформата за управление на висшето учебно заведение на проф. Тони Шекерджиева-Новак. „В изложбените зали ще звучат музикални изпълнения на нашите възпитаници“, казва ректорът.

На първия етаж вдясно ще бъде запазено мястото на преди съществувалото кафене, а вляво ще се оформи галерия. Тук ще има Хорова и Оркестрова зала, и малка сцена за Академичния китарен състав и Академичния оперен театър.

Ще се запази дървената вътрешна стълба, която отвежда до третия етаж, но тя ще бъде укрепена с метална конструкция, добавя Мечев.

На втория етаж в западната част ще има две големи зали, а в източната- една голяма и още 4 по-малки – всяка по 40 кв.м. Предвижда се компютърна зала за графичните дизайнери. Разпределението на третия етаж е същото, но огледално.

Все още е под въпрос дали ще се ползват и двата входа на Жълтото училище – от улиците „Цар Ивайло“ и „Тодор Самодумов“. Най-запазена е северната фасада на сградата. На южната ще бъде реставрирана и портата с алафранга, заедно с оцелялата част от оградата.

Първото в Южна България училище е построено през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис Хан, като неговото условие е било парите за него да са от българите. Изградено с дарителството на сънародниците ни, за обновяването сега на Жълтото училище своя дан дадоха с  благотворителни концерти Васко Василев, Теодосий Спасов и други изпълнители, възпитаници на АМТИИ. Всички доработки на проекта за основен ремонт са финансирани от Академията по изкуствата.

 

 

 

Снимки: Община Пловдив

 

 

 

 

kmeta.bg