Задържаният шеф на ДАБЧ – вече и с повдигнато обвинение

“Не е луд, който яде баницата, а който му я дава!”

Задържаните за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина в София, Кюстендил и Плевен са над 20.  Между тях са шефът й Петър Харалампиев, както и главният секретар  Красимир Томов. Засега не е ясно още колко от задържаните  ще бъдат обвинени в корупция и в документни престъпления. Без обвинения остава заместникът на Харалампиев  – председателят Димитър Кирилов, който е на пост от времето на НДСВ.

Става въпрос за издаване на фалшиви документи за български произход на македонци на украинци и на молдовци.

-„Това което мога да потвърдя категорично е, че са задържано част от ръководството на ДАБЧ, в това число председателя и главния секретар. Задържаните лица са над 20 – заяви Иван Гешев, зам.-главен прокурор. В акцията на спецслужбите, разследващите са изнесли 5 бр. компютри със служебна информация, както и документи на хартиен носител.

Според  антикорупционната комисия първите сигнали за нарушенията и престъпленията са получени още преди два месеца. Според  данни на същата, тарифата за един фалшив документ е била 5000 евро.

Обиски се извършват и в Кюстендилско . От счетоводна къща в село Драговищица  са изнесени  документи. Част от клиентите й са именно чужденци. Обискиран е и адрес в селото, където живее 77-годишна жена. Тя еостанала под полицейски надзор, поради съмнения, че снаха й е помагала за получаване на българско гражданство на чужденци. Семейството е имало още няколко адреса в Кюстендил. Само в Кюстендилско чужденците с българско гражданство са около 11 000 души.

  • Заявления за гражданство

Удостоверението за български произход е един от най-важните за получаване на българско гражданство. По данни на Министерсво на правосъдието само за една година най-много заявления за българско гражданство  са подали македонци  на основание български произхо – 10 000. Интерес има и от Сърбия – 1013; Молдова – 851; Албания – 510 и Русия – 359 души. 153 хиляди души общо са получили български паспорти от началото на прехода до сега.  С висящи молби за българско гражданство са 38 000,  а за други 143-ма кандидати се оказва, че се издирват от Интерпол по време на проверка.

  • След арестите в Агенцията

Кой е Петър Харалампиев?

Петър Харалампиев-председател на ДАБЧ

Обвиняемият като ръководител на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления  Петър Харалампиев е председател на Държавната агенцията за българите в чужбина от година и половина. Председател на националното движение БГ патриот. В края на 2017 г. Харалампиев е заснет с тениска с надпис Вермахт, Армията на Третият райх. Тогава министъра на отбраната Красимир Каракачанов го защити, като обясни че надписът е наименование на музикална рокгрупа, а не фашистки символ. Харалампиев е известен и с импресарската си дейност в областта на попфолк концерти.

Сега ВМРО се разграничи и обяви, че протекции за нарушители няма да има. – „Който е правил нарушения да си носи отговорността. Няма да получи никаква политическа протекция от коалицията „Обединени патриоти“ . Абсурдни глупости са твърденията че ВМРО се финансира от продажбата на документи за българско гражданство. Това са голи, клеветнически обвинения, без нито едно доказателство“ – подчертавайки че това е политическа атака – категоричен е лидерът на ВМРО.

 Лидерът на ВМРО – Красимир Каракачанов

Повод за реакцията  му станаха сигналите за връзки на ВМРО с адвокатска кантора, която участвала в схема за издаване на документи за българско гражданство, и с които bTV разполага, както и твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че „ услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО“.

Спас Ташев – един от първите  председатели на ДАБЧ споделя, че в България има паспортна мафия, което е сдружение от платени посредници, които със своята дейност посредничат между кандидата за българско граданство и българските държавни институции, които предоставят това граджанство. Посредниците помагат при попълването и подаването на документите, за което получават пари по договорка без отчетни документи. Междувременно министърът на правосъдието не скри, че проблемите с издаването на документи за български произход не са от вчера. – „До края на юни т.г. сме предложили на вицепрезидента на републиката да откаже издаване на повече от 750 случая, поради различни причини, а някои доказани чрез криминалогична експертиза неверни документи“ – заяви Цецка Цачева. Затова работна група  ще обсъжда промени в Закона за българското гражданство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че никой не е искал политически чадър над Харалампиев. – „Имаме нулева толерантност към всеки един който заема определена отговорна позиция и влиза в някакви схеми. Парламентарнто мнозинство подкрепя действията срещу уронващи престижа на държавата явления“ – подчерта Цветанов.

Председателят на комисията за българите в чужбина Антон Дончев  заяви, че корупционната схема  не става директно в агенцията, а се използват посредници. Най-вероятно от агенцията никой не взема директно подкуп. Имахме такъв намек от българин в Украйна, който обръщайки се към едно дружество, което е едно единствено в Украйна,  и има право да издава удостоверения и лицензирано от агенцията – са му поискали някаква сума, която явно е била непосилна за него.

Според  Дончев, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов трябва да напусне кабинета.

* Позиция на опозицията за арестите:

– „Ще повярваме и ние ще работим за това да сложим край на този модел когато до подсъдимите олигарси, седнат подсъдими политици , защото „Не е луд, който яде баницата, а който му я дава!“ – споделя в изказването си Корнелия Нинова. По думите й едва днес г-жа Цачева, министър на правосъдието се сеща да говори за промени в закона. „Не законът е виновен, а приложението му. Къде са били през тези години министърът на вътрешните работи, министъра на правосъдието ,ДАНС?“ – попита  още Корнелия Нинова.

Отговорността за случилото се в Държавната  агенцията за българите в чужбина е и на ВМРО и на ГЕРБ.  За последните години са известни поне 4 проверки срещу ръководството на Агенцията, но до  момента няма осъдени.

Очаква се официална информация за това от кога и как е действала схемата за издаване на фалшиви документи за български произход в Държавната агенция за българите в чужбина.

Източник: bTV