Защо една германка избра Родопите пред Карибите?

епосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш от Германия претърпя две успешни операции за смяна на тазобедрени стави в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Фредерике е етнолог, но вече е пенсионерка. Избрала е България за своя втори дом, разказват във видео на “Дойче веле”. 

“Много ми харесва страната, природата и живея в едно село в Родопите. Имам много приятели тук. Те ми помогнаха да купя къща. А и с моята пенсия не мога да живея в Германия”, разказва тя.

Поне 500 германци живеят за постоянно в България. Повечето от тях са се заселили край Черно море. 72-годишната Фредерике обаче е избрала труднодостъпното село Фатово в Източните Родопи.

То се намира недалеч от Смолян и има 10-тина постоянни жители. Обществен транспорт няма, а пътят до селото е неподдържан. Магазин във Фатово също няма, а веднъж седмично се доставят продукти. Има обаче тишина, чист въздух, чудна панорама и четири различни сезона.

“Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там провеждах проучвания за културата и написах книга по темата. Аз съм етнолог. Но, за да се издържам, се налагаше да давам уроци по пиано. В един момент реших, че вече не искам да работя. Исках да се пенсионирам и го направих преди 2 години. Но с малката си пенсия не можех да живея в Германия. В България обаче мога”, разказва Фредерике.

Жената е ремонтирала каменната си къща, която днес предлага всички модерни условия. Нейната най-голяма страст е градината, в която отглежда ревен. В двора си Фредерике има още лешници, ягоди и цариградско грозде.

Преди здравословните проблеми тя е обичала много и безкрайните разходки с кучето Кира из планината наоколо. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.

Повече за Фредерике и живота ѝ в България – вижте във видеото.