Ирибозов: Симеонов лобира за луксозните хотели по казуса “казина”

Текстовете на Симеонов са лобистки. Това може да доведе до концентрация на този бизнес в определен кръг лица, собственици на луксозни хотели. Това заяви пред Nova председателят на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) Ангел Ирибозов по повод внесените от председателя на НФСБ промени в Закона за хазарта, които ще затворят около 600 игрални зали в цялата страна до 2025 г.

„Такъв тип хазарт, който е допълваща туристическа услуга, се прави с отговорна и интегрирана междуинституционална политика. Тук трябва да бъдат намесени интересите на държавата, на Министерство на финансите. Бюджетът ще поеме щети от тези промени. Към момента данъците, които игралната индустрия плаща, са над 230 млн. лв. годишно. Това измерено към корпоративните данъци е към 10%. Постепенно тези приходи ще започнат да намаляват. Това ще се отрази и на производителите на игрално оборудване. Нито един организатор на хазартни игри няма да си купи игрално съоръжение, ако се приеме този закон. Това означава утре всичко да бъде изведено на улицата и този сектор да бъде забравен“, каза Ирибозов, цитиран от economic.bg.

Според него, ако предложението на Симеонов се приеме и казината и игралните зали бъдат изтласкани само в курортите, 5-звездните хотели и по границата, ще затворят близо 600 игрални зали. „От дълги години говорим за зависимостите в хазартната индустрия. Нито зависимостите се борят със забрани, нито се прави игрален туризъм тип „Лас Вегас” с ограничаване на бизнеса в едни определени курортни центрове. Зависимостите се борят с превенция. Останалата част е самоизолация“, каза още председателят на БТАПОИИ.

По думите му, за разлика от други зависимости, организаторите познават добре своите потребители. „Те могат да наблюдават процеса, при който се развива зависимост и да предупредят съответните лица. Това са така наречените проблемни клиенти. В световен мащаб не повече от 3% от населението играе хазарт. Тези, които развиват зависимости, са от порядъка на 10% от играещите“, каза Ирибозов.

„Световната концепция в този бизнес, в който има приходи от над 500 милиарда долара, е това да бъде един вид развлечение. Нито забраната за употреба на наркотици, нито забраната за шофиране след употребата им, предотврати смъртта на журналиста Милен Цветков. Забраните не решават проблема със зависимостите”, категоричен е той.

По думите му в много страни хазартът е забранен – например в Русия, в Украйна. „В момента има наместени определени структури, които са криминални и под някаква форма развиват този пазар. Потребителите по никакъв начин не са защитени, няма на кого да се оплачат. Криминалният контингент ще намери начин да се вмести в тази ниша, която ще се освободи. Не вярвайте, че тези, които играят в София, ще отидат да играят по морето. Те биха отишли в съседни държави. Биха отишли в Пирот – ще похапнат и поиграят там. Това води до изтичане на средства, защото този проблем съществува”, смята председателят на БТАПОИИ.

 

 

 

 

kmeta.bg