Камбани и препис на „История славянобългарска” за Паисий в Банско

Банско днес се преклони пред делото на свети преподобни Паисий Хилендарски – монахът, който със своята „История славянобългарска” запали искрата на българското съзнание и положи основите на Възраждането. През целия ден, отреден от Българската православна църква за ден на почит на духовния подвиг на светеца, признателните банскалии славят делото на великия си съгражданин.

Тържественият звън на църковните камбани започна да огласява Банско още в навечерието на празника. А тази сутрин Негово Високопреосвещенство неврокопски митрополит Серафим, в съслужение със свещениците от храма „Света Троица”, отслужи тържествена света литургия.

Празникът се пренесе на площад „Възраждане” пред мемориала на св. Паисий Хилендарски. Цветен гирлянд, направен от ученици и учители от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”, и букети цветя бяха положени пред паметника.

Голямо вълнение предизвика четенето на откъси от свещената за всички българи „историйца” от кмета Иван Кадев и от изявени в областта на културата и просветата банскалии.

Още от сутринта до паметника на великия банскалия бяха поставени точни копия на писалището и стола на св. Паисий от килията му в Хилендарския манастир. Всеки можеше да изрази преклонението пред делото на основоположника на българското Възраждане като приседне пред писалището и препише редове от историята в най-новия и уникален препис на „История славянбългарска”. Той е единствен по рода си в България, защото се създава от целия български народ. Един от първите, включили се в преписа в празничния ден, беше общинският кмет Иван Кадев.

За онези, които искат да участват в преписа след днешния празничен ден, могат да го направят във възстановената по образец от Хилендарския манастир килия на монаха в Духовно-историческия център „Св. преп. Паисий Хилендарски”.

Снимки: Община Банско