Кампания събира неразказани истории, свързани с Бузлуджа

Уникални, неразказани, лични истории, които по няккъв начин са свързани с паметника Бузлуджа ще бъдат събрани за идните поколения. Кампанията стартира от днес и ще до края на август. Всеки може да изпраща снимки, документи, предмети, свързани с монумента. “Ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие, ако имате своя лична история, свързана с мястото или пък познавате такъв човек, то моля свържете се с нас”, призовават организаторите от buzludzha-project.com.

“Историите могат да бъдат във видео или друг формат, а авторът им има право да запази анонимност”, поясняват те.

Целта на проекта е създаване на диалог между поколенията. “Вярваме, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало”, казват инициаторите.

Ето какво още споделят те:

Паметникът Бузлуджа е един от най-изключителните паметници от модернизма в България и в света. Той е бил и все още е част от живота на много българи. Именно това е една от причините за неговата ценност. Ние имаме уникалния шанс да сме съвременници на хората, които са строили, използвали и съпреживели сградата. Тези истории са важни, а си отиват, неразказани и незаписани.

В рамките на изготвянето на “План за опазване и управление” на паметника Бузлуджа искаме да научим повече детайли за сградата, да чуем как тя е била възприемана и какво е било нейното значение за живота на хората.

По време на кампанията ще посетим градовете около Бузлуджа, за да изслушаме и запишем историите на местните хора. Разкажете ни Вашата история на:

16.07 в Пловдив, Галерия „Arsenal of Art“, ул. „Магура“ 4

17.07 в Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ 44

18.07 в Казанлък, Литературно-художествен музей “Чудомир”, ул. „Трапезица“ 6

19.07 в Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев”, ул. „Св. Кирил и Методий“ 10

За да няма изчакване и за да предотвратим събирането на много хора на едно място, интервютата ще се провеждат с предварително записване. За контакти:

телефон 0883346496

имейл [email protected]

пощенски адрес – ул. Сердика 25, 1202 София за фондация „Проект Бузлуджа“

Снимки: buzludzha-project.com