Карибските държави предоставят по-евтини паспорти на заможни чужденци

Карибските страни изпитват толкова голям недостиг на ликвидни средства, след като пандемията засегна туристическите им индустрии, че са започнали да предоставят големи отстъпки за паспортите, които продават на заможни чужденци, пише Bloomberg.

Много острови в региона отдавна предлагат програми за „гражданство срещу инвестиция“ като начин да допълнят приходите, които получават от туризъм. Сега когато хотелите и плажовете им са почти напълно празни, този необичаен бизнес внезапно придобива много по-голямо значение.

Островната страна Сейнт Китс и Невис с население от 53 хил. души, беше сред първите, които намалиха цените. Тя предлага специална сделка до края на годината – вноска от 150 хил. долара във „Фонда за устойчив растеж“ срещу паспорти за четиричленно семейство. Това е отстъпка от 23% спрямо редовната цена от 195 хил. долара. Други острови в региона, включително Доминика и Антигуа и Барбуда са намалили цените още повече.

„В дните на COVID, когато няма туризъм, трябва да намерим начини за създаване на приходи, за да поддържаме икономиката си“, казва Лес Кан, главен изпълнителен директор на отдела за инвестиция срещу гражданство на Сейнт Китс и Невис.

Света Лусия, Гренада, Антигуа и Барбуда и Доминика правят промени и за да привлекат повече клиенти, казва Кан. Някои предлагат гражданство срещу едва 100 хил. долара.

След като Сейнт Китс се превърна в пионер в индустрията през 80-те години на миналия век, програмата гражданство срещу инвестиция прерасна в бизнес за милиарди долара, предлагащ на богати клиенти възможност за бягство от ограниченията за пътуване в паспортите на родните им страни.

„Клиентите гледат на тези варианти за гражданство като на управление на волатилността или инструменти за управление на риска“, казва Пади Блюър, директор на британския офис на консултантската компания Henley & Partners, базирана в Лондон, която предлага съвети за гражданство и местожителство.

Последиците от COVID подчертават стойността на втория паспорт, тъй като правителствата в Европа и на други континенти наложиха ограничения на хора, които обикновено пътуват без виза, като американските граждани, казва Блюър.

Китайски клиенти

По време на пандемията отделът на Кан регистрирал засилен интерес от клиенти в Китай и Близкия изток. Офисът не публикува статистически данни.

Паспортът предлага безвизово пътуване до над сто страни, включително Великобритания и Италия. Гражданството може да бъде придобито чрез инвестиция в недвижим имот.

Индустрията с вторите паспорти беше разкритикувана от американските власти. Миналата година Държавният департамент обвини Доминика в „небрежност“ при проучването преди одобряване на заявления. През 2014 г. американското финансово министерство призова Сейнт Китс да затегне наблюдението след твърденията, че ирански граждани са използвали паспорт от острова, за да избягат от американските санкции.

Кан казва, че правителството възприема строг подход към процеса и допълва, че клиенти от Иран и Афганистан към момента не получават одобрение.

Облигации с нулева лихва

Света Лусия предлага на бъдещите си граждани варианта да закупят петгодишни облигации с нулева лихва. През май тя намали изискваната инвестиция наполовина – до 250 хил. долара на човек или 300 хил. долара за четиричленно семейство. Сделката с облигациите, предлагащи „облекчение от COVID-19“, изтича в края на годината.

От задействането на програмата си през 2015 г. страната със 182 хил. души население е предоставила паспорти на около 700 души, казва Нестор Алфред, главен изпълнителен директор на програмата за гражданство срещу инвестиция на Света Лусия.

Програмата „предоставя чудесен път за всички хора, които не са имали възможността да участват в този голям широк свят заради паспорта си“, казва той.

Антигуа и Барбуда предлага гражданство за четиричленно семейство срещу дарение от 100 хил. долара за фонда й за развитие. Правителството намали неотдавна цената за добавяне на още деца.

Правителството на Барбадос предложи идеята за „печат за добре дошъл“, който да дава възможност на работещите от разстояние хора да го правят от острова за срок до една година.

Хората, които придобиват гражданство на карибска страна, обикновено не искат да напускат дома си, казва Блюър. Това е голяма разлика със страни членки на ЕС като Малта и Кипър, където хората обикновено искат местожителство и изискваната инвестиция е много по-голяма, допълва той.

През последните години индустрията става все по-конкурентна, тъй като повече правителства започнаха да продават гражданство, отбелязва Беатрис Гати от CS Global Partners, която помага на клиенти да се ориентират в програмите за гражданство.

„В миналото имаше тенденция за намаляване на цените, но настоящите съкращения изглеждат временни и свързани с COVID-19“, казва тя.

https://www.investor.bg/