Кой и как възражда автентичния дух на българското село?

Докато сме в града, който изцяло е погълнал съществуването ни, заключил ежедневието ни, дома, работата, бизнеса, учението, развитието и мечтите ни, в позабравени български села се възраждат интересни дейности и инициативи, даващи нови хоризонти и алтернативен начин на живот и работа извън града. И не само това. Всички те променят и събуждат облика на наше село.

Грижливо събрахме начинания на млади и големи, чужденци и завърнали се българи, живели по света. Примерите са толкова ярки и истински, инициативите толкова нужни, смисълът – толкова голям. Всички са носители на едно ново осмисляне на заобикалящото ни и преоткриване на житейските ценности. Завръщането на село е с ясна цел, усет и посока. Селекцията от примери е като истинска домашна зимнина, която отваряме в студените дни с чаша ароматно червено вино…малиново от хижа Тръстеная.

Запознайте се с едни от най-вдъхновяващите инициативи за възраждане на българското село в следващите редове.

Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв нов, “модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, “вече не ми харесва”.

Това е част от есето на Вероника Йосифова – автор на идеята за създаване на мрежа от приемни села в България, прераснала в нещо голямо и практикуващо се ежегодно – “Приеми ме на село”.

През лятото младежи от 15 до 29 г. от цялата страна и български общности от чужбина могат да се включат в Академията на село, а деца на възраст от 9-14 г. могат да прекарат лятната си ваканция, която със сигурност ще промени възгледите им за истински преживявания. Това е така популярната инициатива “Внуче на заем”.

“Резиденция баба е

нишка на автентично свързване между поколенията, между градска и селска култура по иновативен начин.

Резиденцията те учи на това да живееш в общност, да развиеш сензитивност и да се върнеш към автентичната комуникация. Това интервю със сигурност ще промени частица от градския човек.

Другата популярна инициатива е “Имот под наем без наем”, вдъхнала живот на хиляди къщи и променила живота на много хора. ФБ страницата е притеснително архивирана от декември миналата година, а сайтът е затворен като необитаема къща. Жалко…Надяваме се дейността да бъде подпомогната и възродена. Инициативата дава възможност на съвестни хора грижовно да стопанисват свободни къщи, вили на разменни начала, да се грижат за зеленчукови и овощни градини.

Като дъщерни инициативи се зараждат и Предлагам търся работа на село и Стари предмети от село – Селски “Старинки”.

За енергията, силата и мотивацията на създателката на проектите можем да прочетем ТУК.

Проектът “Номадско единение” е създаден с мисията за пресътворяване на живота в българското село. Спасени стари къщи се прераждат в социални средища за обмяна на опит, знания, творчески процеси и международни практики. Новите стопани са от новото поколение свободни професии, наричани дигитални номади, фрийлансъри, стартъпи и всички онези, които продължават да търсят и предизвикват себе си.

Следващата инициатива се нарича “Възраждане на българските села” и по един съвременен начин свързва жителите на селото чрез силата на дигиталния свят. Малки и големи имат възможността да комуникират и учат. В помощ са им дарена техника, създаденото от инициативата online училище и ресурсите на образователния сайт Уча.се. Може да се включите с дарение към проектите на инициативата.

Опитвали ли сте продукцията на тази ферма? Сбъдната мечта на двама българи, решили да оставят живота на модния подиум, за да се отдадат на истинския без поза и суета, чисто и натурално в Pura Vida Organic Farm.

Пресните продукти са откъснати часове преди да бъдат доставени в София или изпратени по куриер.

Кристиан и Валентина развиват общността около фермата със своя труд и продукция. Обагрените от слънцето и грижата им с любов зеленчуци и плодове носят здраве, настроение, истински аромат и с всяка хапка усещаш връзката с природата. Преди да напълните кошницата, се запознайте с тях в това интервю.

Ботаническата градина в село Борика е истински оазис недалеч от градската динамика. Райски растения, алпинеуми, езерца живописно прегръщат тихи алеи с камъчета и лавандула. Градината предразполага към общение с природата и е притегателен център за деца и ученици с опознавателна и образователна цел. Истинско живо училище, без заден двор. Ясен ще ви посрещне и разкаже за “Борика” лично, когато посетите градината, но преди това се запознайте с него в този материал.

Дари храна, дари живот. Ученици от Природо-математическата гимназия в София събират продукти от първа необходимост, за да ги дарят на самотните възрастни хора в малките населени места в Северозападна България. Дали другите училища са разбрали за този пример, надяваме се да научат и да предадат нататък.

Като ѝ поднесохме й пакет с хранителните продукти, които събрахме с Ваша помощ, възрастната жена дълбоко се трогна, но не скри неудобството си да приеме нещо, за което не е работила.  Даде ни и съвет винаги да се трудим за нещата, които получаваме, а не да ги чакаме наготово!

И още трогателни постове ни дарява ФБ страницата на младата инициатива.

Училището по изкуства и занаяти в Русаля за талантливи деца в неравностойно положение е истински принос за образователната ни система. Създадено от двама актьори с ясната цел да помагат целогодишно и ежедневно на деца в нужда. Училището е на собствена издръжка и дарения. За историята на истинските герои в тези редове.

Горещо препоръчвам тв поредицата Да хванеш гората” по Нова Телевизия всяка събота сутрин. Красиви истории на българи, чужденци, млади и зрели хора, предприели съвсем съзнателно и целенасочено промяна в начина на живот, избирайки селото за реализиране на своите мечти и таланти. Немалка част от историите илюстрират развиващи се дейности, подпомагащи до известна степен поминъка в селата, в които живеят.

Поредицата от епизоди на  “България от край до край” по БНТ ни показва уникални кадри от български села и места и автентичните истории на техните герои. Научаваме за забравени кътчета, будни хора, които биха могли да бъдат истински притегател за възраждането на нещо старо и ценно и превръщането му в източник на растеж.

Книгите на писателката Ивинела Самуилова за истории от българското село докосват и вълнуват душата на градския човек, като го връщат към корените му по един съвременен начин и събуждат любовта към енергията и чара на селото. Завършваме с откъс от книгата ѝ “Бабо, разкажи ми спомен”:

Оказва се, че в планината съвсем целенасочено се филтрират новите влияния и идеи, продуцирани в равнината, и при несъвместимост с разбиранията и философията на живеещите там, те биват отхвърлени. Всичко това не е просто отказ от възприемане на новото и модерното, а е по-скоро добре обмислен, изпитан във времето и безотказно работещ филтриращ модел за реализиране на една цялостна житейска екосистема, която не само да съхранява всичко положително и морално устойчиво от миналото, но и избирателно да пропуска всяка новост, която е полезна и допринася за развитието.

Снимка на корицата: Резиденция баба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Надежда Коцева