Конкурс за ученици: “Бургас харесва младите преводачи”

Община Бургас кани своите млади граждани – учениците от VIII – XII клас от гимназии с изучаване на чужди езици и от средни училища с интензивно изучаване на чужд език, да участват в “Бургас харесва младите #преводачи” – конкурс за превод на народна приказка или изписването на авторски разказ, не по-дълги от 5000 знака.

Поводът е отбелязването на Европейския ден на езиците – 27 септември, а всеки, който желае да се включи, трябва да попълни формуляр с всички необходими данни най-късно до 22 септември – можете да го видите ТУК.

 

Чуждите езици, употребени за превод или написване на текстовете, могат да бъдат следните: руски, английски, немски, френски, испански, италиански, португалски, китайски и корейски, както и техническите езици, които се употребяват за програмиране. Няма ограничение на броят езици.

Оценяването на приетите текстове ще бъде осъществено от преподаватели от езиковите гимназии в Бургас.

Първенците в конкурса ще получат специални награди и ще имат възможност да представят своите преводи или творчество на самия 27 септември от 18.00 часа на открита сцена “Охлюва”, като част от събитие, организирано в партньорство с Младежки културен център – Бургас, Галерия-музей “Георги Баев и Културен център “Морско казино”.

Културното многообразие, владеенето и употребата на множество езици, както и междукултурното разбирателство са в сърцевината на Европейския ден на езиците. В този ден Европейският съюз своеобразно напомня, че ученето трябва да продължи до края на дните ни, а езиците са ключът към растежа и навлизане в непознатото.

 

 

 

kmeta.bg