Консулът на Йордания аплодира българските Будители

Консулът на Йордания аплодира българските Будители
 
“Пускаме магистрала Хемус за празниците”, съобщиха от Автомагистрали ЕАД по време на събитието
 

Будителите на България бяха отличени на празнична церемония вчера, организирана от Общобългарския парламент, Организацията на Обединените българи по света с председател Живко Бъчваров, Международната академия на обединените българи, агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION и др. Събитието събра будителите в музей-галерия Анел в София.
Беше учредена и новата гражданска инициатива – Женски експертен съвет към Общобългарския парламент.
Специални гости на събитието бяха почетният консул на Йордания в България Н. Пр. д-р Хасан Ал-Бармауи и съпругата му Ирина – бизнесдама и майка на 3 деца, съветникът на вицепрезидента Илияна Йотова – Милена Димитрова, акад. Галя Асенова, акад. Росица Бакалова, проф. д-р Николай Ников, проф. Стойчо Симов, проф. Мюмюн Тахир, председателят на Български гласъ Тихомир Василев, археологът Красимира Лука, най-големият колекционер на Възрожденски архиви Георги Мъндев,  учени, лекари, журналисти, юристи и други. Част от тях станаха носители на почетните награди за Будители 2022. Наградите бяха връчвани от председателя на Организацията на Обединените българи – Живко Бъчваров и от журналистката и пиар Патриция Кирилова, инициатор на Женские Експертен съвет към Общобългарския парламент.

Ето и останалите призьори:  

Адвокат Христо Расташки – водил редица дела срещу администрацията за защита на конституционните ни права. Той е вписан в Софийска адвокатска колегия и практикува вече десет години. Притежава кантора в гр. София, която се занимава с административно право и процес и проблеми, свързани с държавната администрация. Водил е множество дела пред административните съдилища в цялата страна във връзка с незаконосъобразни заповеди и актове. В началото на август т.г. за пореден път държавните органи погазиха законите на България с незаконна заповед на РЗИ София за ограничаване на правата на гражданите чрез носене на маски на закрито. Десетки българи от цялата страна и неправителствени организации подкрепиха колективната жалба, която беше внесена в съда.

 

Проф. Андрей Чорбанов – ръководи екипа на БАН за създаване на българската ваксина срещу Ковид 19. Той е имунолог,  ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН. Като международно признат експерт в имунологията, той дава яснота защо българската ваксина е по-ефективна и безвредна, за разлика от досега познатите, които бяха компрометирани заради липсата на ефективност. “Една такава ваксина би била много по-стабилна във времето без да се налага да бъде променяна и подобрявана, а на всичкото отгоре това е принципно различен начин на доставяне на тези вирусни компоненти до клетката”, допълва проф. Чорбанов. Екип от родолюбци, водени от Патриция Кирилова,  преди година започна кампания за събиране на средства за довършване на проекта за българската ваксина, който вече бе представен пред международната медицинска общност. Стотици българи от цял свят дариха за проекта на екипа на БАН, като подчертаха, че имат доверие само на българската наука и не биха се инжектирали с други препарати.

Силвия Кацарова – гранд дамата на българската популярна музика – на сцената, и в живота тя е пример за всички. Освен талант, притежава и огромно сърце – участва в стотици благотворителни събития. Във всяко интервю дава пример за родолюбие – като подчертава, че обича България и е избрала да остане да живее тук, въпреки примамливите възможности да я напусне през годините.

 Джина Иванова – вокал на Трамвай № 5 – легенда на българската естрада, популяризирала българския  талант в цял свят.

Проф. д-р Радосвет Горнев – Носител на редица престижни награди, обявен за Лекар, на когото българите вярват и най-любим преподавател по медицина.

Екипът на Автомагистрали ЕАД – за примера, който дадоха със спасяването на Карловските села след наводнението. „Автомагистрали” ЕАД  командирова на място 30 работника и инженери, както и 15 самосвала, 6 тежкотоварни машини и друга налична дребна техника. С тяхна помощ започна разчистването в наводнените населени места с цел по-бързото нормализиране на обстановката там. На 15 септември 2022 г. автобус на „Автомагистрали” ЕАД превози учениците от засегнатите села до техните училища за първия учебен ден.

“Очаквайте още една добра новина от Автомагистрали ЕАД – магистрала Хемус ще бъде пусната за Коледните и новогодишни празници”, съобщи на сцената на събитието инж. Иван Станчев, назначен за трети път за изпълнителен директор на дружеството.

Проф. Мюмюн Тахир – Отличен е със „ЗЛАТНА КНИГА” на Съвета на европейската научна и културна общност за принос в развитието и популяризирането на българската наука и култура.

 Христо Станков – създател на Националната кампания “Да запалим и съхраним огъня български”, като от 2001 година е организатор на най-дългото българско хоро. Организира също движението “България навеки”.

Снимки Ромео ЧОЛАКОВ