Маунтин байкът – адреналиновото превземане на планините

Все повече хора избират да покоряват планината с велосипед. Това твърди пред БГНЕС Любомир Ботушаров, който е един от хората, внесли и утвърдили планинското колоездене у нас.

„Когато започнах да карам, може би като младежко увлечение, много ми хареса, защото комбинира по чудесен неща, които харесвам – от една страна да съм сред природата, от друга карането на колело, а освен това има и адреналин в цялата работа, има и туризъм. Много неща се комбинираха в едно. В един момент през 2001 г., когато бях студент, реших да направя страница за планинско колоездене. От тогава тя е най-популярната медия за планинско колоездене в България“, посочва причините да обича колоезденето по горските пътеки.

Преди няколко години решава да стане и инструктор, за да вдъхне кураж на онези, които се двоумят дали да се качат в планината с колело, а на други да покаже правилните техники за каране в диви условия.

„Реших и в тази насока да развия нещата, защото виждах, че хората имат нужда някой да им покаже правилни техники на каране, за да могат по-добре да се наслаждават на карането в планината. Уча хората на най-основните неща – каква да им е стойката върху колелото, как да спират, как да завиват, как да пазатя баланс. Всички тези основни техники са нужни, за да почнеш, не просто да излизаш сред природата, а да се наслаждаваш на пътеките, както и на някои по-трудни маршрути без да те е страх и да е твърде рисковано за колоездача“, разкрива Ботушаров мотива да се разгърне и в тази област.

Инструкторът посочва най-честите грешки, които допускат планинските колоездачи.

„Най-често не успяват правилно да си разпределят тежестта. Дърпат се много назад, страхувайки се от терена. Също така, понякога, в неправилни моменти натискат спирачките; при завиването имат трудности. Не завиват рязко, а с неправилна техника, което прави по-трудно завиването. Това се дължи на факта, че не накланят достатъчно велосипеда“, обяснява той.

Според основателя на планинското колоездене у нас то може да бъде екстремно, но и не толкова опасно, особено ако човек кара с разум и прилага техниките за безопасно каране на колело.

Преди да поемем по планинските пътеки, трябва да сме снабдени с екипировка, която е съобразена с метеорологичните условия; необходимо е да имаме освен каската, и наколенки, налакътници и допълнителна екипировка.

„Велосипедът трябва да е в изправно състояние. Много лесно може да се провери в домашни условия дали това е така. Проверяват се спирачките, гумите, като спирачките са най-важни“, акцентира инструкторът.

Според него е добре да носим и храна, както и често да пием вода, за да не допускаме организмът ни да се дехидратира. Ботушаров казва, че не трябва да чакаме да почувстваме жажда, а да пием по 1-2 глътки на всеки пет минути.

Всичко това обаче би било много скучно, ако не е споделено с приятели, убеден е човекът, който обича да се придвижва на две колела./БГНЕС