Младата певица Стефани Кръстева ще бъде Татяна в операта „Евгений Онегин“ на 14 август на езерото Панчарево

На 14 август от 20 часа на фестивала „Музи на водата“ ще бъде представена операта „Евгений Онегин“ от Пьотър Чайковски.

Летният фестивал “Музи на водата” – езеро Панчарево се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития 2022 и под патронажа на Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на програмата “ОПЕРА В ПАРКА“.

На 14 август младото сопрано Стефани Кръстева ще се представи в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин“ от Пьотър Чайковски. В останалите роли са Атанас Младенов (Евгений Онегин), Хрисимир Дамянов (Владимир Ленски ), Александрина Стоянова (Ларина ), Весела Янева (за първи път в ролята на Олга ), Ангел Христов (княз Гремин), Димитър Станчев (Зарецки), Николай Войнов ( Ротният),

Румяна Петрова (Филипевна), Красимир Динев (Трике )

В постановъчния екип са :

Диригент – Андрей Галанов

Режисьор – Вера Петрова

Музикална и стилистична постановка – Лариса Гергиева

Диригент на хора – Виолета Димитрова

В свое интервю Стефани Кръстева изтъква, че обича да мечтае. Една от големите й мечти е да изпълни ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин“. В образа на Татяна тя вижда най-ценното човешко качество – добротата. Певицата благодари на Бог за таланта, с който я е дарил и за силата, и постоянството, които и дава, за да го развива.

Стефани Кръстева

Стефани Кръстева е родена в гр. Варна. Завършва Национално Училище по Изкуствата „Добри Христов” гр. Варна със специалност Класическо пеене. През 2017 завършва магистърска степен във вокалния факултет на НМА в класа по класическо пеене на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов.

Участва в операта „Бастиен и Бастиена” от В. А. Моцарт в ролята на Бастиена, “Сестра Анджелика“ от Дж. Пучини, в ролята на Долчина, както и в детските опери „Червената Шапчица” в ролята на Червената Шапчица и  „Котаракът в Чизми” в ролята на Принцесата.

Певицата е лауреат в „Първи Международен Конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството“ – Варна. Лауреат във „Фестивал на руския класически и съвременен романс – Балканская Романсиада” , участие във финала на конкурса в Москва, както и професионален запис в първо студио на Българско Национално Радио. Лауреат в Международен младежки фестивал „Славянски звън” – Първа награда.

През 2016 г. взема участие във фестивала „Мартенски музикални дни“ гр. Русе с произведението на Лазар Николов „Метаморфози“ – диригент Драгомир Йосифов.

Участва в редица концерти с Варненска филхармония, Видинска филхармония, Симфониета София, Врачанска филхармония.

През ноември 2017 г. дебютира на сцената на Русенска опера в ролята на Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров.

Участвала в майсторските класове на Калуди Калудов, Стефка Евстатиева и Luciana D`Intino, Anette Goeres.

През есента на 2017 г. е сред участниците в майсторския клас на световноизвестното сопрано Красимира Стоянова, който е част от фестивала „Празници на изкуствата Аполония“. През ноември 2018 г. печели стипендията “С усилия към звездите”, предоставена от фондация “Културни перспективи”. Нейн ментор е Красимира Стоянова. 

Стефани Кръстева получи номинация за млад музикант на годината 2021 г. от БНР.

През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов.