Момиче от ромския квартал в Пазарджик е пълна отличничка в Нидерландия

16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал “Изток” е рекламно лице на нидерландска гимназия. На билбордовете на училището и в сайта на учебното заведение е снимката на Александрина и нейната класна ръководителка. Преди седмица момичето завърши гимназията с пълно отличие и в момента се готви да продължи образованието си в медицински университет, разказа БНР.

Родителите са убедени, че успехът на Александрина се дължи на нидерландската образователна система, която успява да развие потенциала на всяко дете, независимо откъде идва

Бащата на Александрина Янко Янков е категоричен, че тя нямаше да има този шанс, ако беше останала в пазарджишкото гето. Той и съпругата му имигрират в Нидерландия и преминават през тежък период, докато получат статут на нидерландски граждани. От години и бащата има вече законен бизнес – фирма за довършителни строителни дейности. Тамошните власти не се шегуват и интеграцията на е въпрос на желание, а на задължение, категоричен е той.

“Беше на три години и половина и от общината получих писмо, в което ме уведомяват, че в Холандия децата започват училище на 4-годишна възраст. Детето беше от самата община записано на училище, според района, в който живеем. По същия начин се случи и със сина ми”, споделя бащата на Александрина.

Всеки родител, без значение на раса и етнос, е длъжен да праща детето си на училище, а правилата са толкова строги, че няма шанс някой да надхитри системата. Заради смъртен случай в семейството на Янков преди години децата пропуснали една седмица уроци. Той получил писмо от директора на училището, че ако до 3 дни децата не са на училище, ще трябва да плати глоба от 8000 евро.

Подходът към всяко дете е индивидуален според интересите му.

Янков е убеден, че ромската интеграция в България e “сапунен мехур”, а обхватът на т.н “рискови деца” в българската образователна система е само на документи. Пазарджишкото гето продължава да се противопоставя на правилата, само защото държавата го позволява, убеден е той.

Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay