Момиче от село Рани лист е българската Грета Тумберг

„Млади таланти от Кърджали и областта” е новата инициатива на Арт движение Кръг. „Ежемесечно ще бъдат представяни по няколко нови имена, а целта е да се създаде още една мрежа от млади творци и иноватори от града и областта, които се подкрепят взаимно”, обясниха организаторите. Първата среща на публиката в Арт галерия Кръг бе с 18-годишната Анелия Крумова от Кърджали, която за последните 3 години има 38 национални и регионални награди, и вече е приета в 2 университета. Участва също и Бесте Бербер на 14 години, която рисува образи на доброто и пише стихове на български и турски. Тя жадно чете книги за човешките трагедии във Фашистка Германия, търсейки отговор на въпроса „Защо човеколюбието не е надделяло над омразата?!”.

Момичето от село Рани лист Ембие Мутлуер пък е истинска нашенска Грета Тумберг. Ученичката пише своите писма до света, чете за пожарите в Австралия и смята, че има още какво да се направи и пита политиците преди срещата им в Швейцария „Как да спасим планетата?”.

Всяко представяне на младите таланти ще бъде съпроводено с писано интервю с автора или автоинтервю, което ще може да се прочете на някоя от стените в галерията. Ще бъдат използвани също рисувани текстове, концепции за стрийт арт, дигитални карикатури, абстрактен експресионизъм с математика, скулптури от хартия и дърво, фотографски проекти, обясни на първото представяне Радост Николаева от Кръг.