Музей на книгата отваря врати в село със 70 жители

В село Комарево, община Берковица, създават необичаен музей на книгата, съобщиха от кметството. Негов инициатор и главен двигател е бившата кметица Цвета Йорданова. По време на кметуването си тя създава и библиотека с книги, дарени от хора и институции от цялата страна.

 

 

Цвета Йорданова твърди, че издирва интересни книги от пунктовете за вторични суровини и старите домашни библиотеки  в селата. Така са открити много екземпляри от книги на Сирак Скитник, първото издание на „Люти чушки“ на Радой Ралин, един от първите текстове на песента „Бдинци, лъвове, титани“, партитури на велики музикални произведения. За музея, научили от Интернет, изпращат книги и дарители от страната. В Комарево поставили условия – само по 5 книги от дарител, защото вече са получени хиляди.

Достъпът до музея ще бъде напълно свободен. Всеки, който желае да види книгите на предишните поколения, може да дойде в музея.Село Комарево се намира на 9 км от Берковица и на 18 от Монтана. То е малко планинско село със 70 жители, предимно възрастни хора.

kmeta.bg