Музеят на мечката и Музеят на совите на Витоша отварят

Музеят на мечката и Музеят на совите на Витоша очакват своите гости отново от понеделник. От 15 юни Дирекцията на Парка възобновява сезона за посещения. Те ще работят до октомври включително, в събота и неделя от 10 до 16 ч. и се обслужват от аниматори.

Музеят на мечката е изграден през 2004 г. на мястото на полуразрушен кантон и се намира на 2 км от местността Дендрариум по пътя за Златните мостове. В него всеки желаещ може да научи за видовете мечки, тяхната еволюция и разпространение. Специално внимание има разпространената в България кафява мечка, нейните местообитания, годишен жизнен цикъл, размери, сетива, поведение, хранене, опасностите, които крие за човека. Посетители получават и полезни съвети на поведени при среща с мечка.

Музеят на совите е разположен в Детски екостационар “Белите брези” след Дендраиума. В него са експонирани 10-те вида сови, които се срещат в България. Представена е информация как виждат и чуват совите, с какво се хранят и как ловуват, кои са прелетни и кои не и много други любопитни факти.

 

АВТОРKmeta.bg