Над 100 колоездачи пиха вино сред скали на уникален фестивал

Неповторим винен фест донесе много емоции и наслада на над 100 колоездачи край Белоградчик. Целта на събитието бе любителите на спорта и велотуризма да се докоснат до неповторимите дадености на природата на града, като това се съчетае с дегустацията на избрани вина на български и сръбски винари.

Винарските изби „Новоселска гъмза” – с. Ново село, „Магура” – с. Рабиша, „Боровица” от едноименното село, „Бонония естейт” – гр. Видин и изби от района на град Неготин – Сърбия, бяха подготвили питието на боговете за участниците.

Туристическия поход с над 100 души на възраст над осемнадесет години премина в добро настроение и спортен дух. Велосипедистите имаха възможността да достигнат до определените в маршрута десет точки, в зависимост от самопреценката на възможностите си – с водач или самостоятелно, ползвайки специална карта. Преодолявайки трудностите в горещото време и неравния терен, достигнаха за първи път до автентични, закътани места – паметника до крепостта „Баба Вида”, местностите Панаирището, Чачин камък, Светилище Маркашница, Пещера Лепеница, Боров камък, Червената църква, Звездна карта, Еркюприя и Збегове.

Там пък имаха удоволствието да дегустират местните вина в приятелски кръг. Участникът Ирен Томчева сподели своето най-силно впечатление от нетрадиционния фестивал: „Милото отношение на хората в Белоградчик, всички с удоволствие ни показваха пътя до следващата точка от маршрута ни, с цел да ни помогнат и улеснят и да се придвижим по-бързо напред. Всичко тук ни хареса и ще се върнем задължително отново”.

Наградени с грамоти бяха всички участници достигнали десетте точки от картата и взели печат от мястото. Фстивалът бе част от проекта „Вино и колело”, финансиран от Програма ИПА ТГС България-Сърбия.

Снимки: Община Белоградчик-Kmeta.bg