Над 120 доброволци помогнаха в засаждането на дъбова гора край Бургас

На седми декември доброволци засадиха нова дъбова гора.

Студът по никакъв начин не успя да спре всички хора, които искаха да се включат в това благородно дело. Събитието първо е било планувано да бъде на 23 ноември, но тъй като тогава времето не е позволило засаждане са го преместили на 7 декември. В инициативата се включиха около 120 души като тя беше организирана от две еко организации – “Зелена Странджа” и gorata.bg, с подкрепата на “Държавно горско стопанство – Бургас”, които осигуриха фиданките за доброволците.

От приготвените 100 килограма жълъда бяха засяти 80 килограма, както и 50 дъбови фиданки на площ от 5 декара край бургаското село Изворище. Останалите жълъди също ще бъдат засадени в горски разсадник и от тях ще бъдат направени фиданки, а те ще бъдат използвани за други подобни акции. От Зелена Странджа споделят пред екипа ни, че постоянно организират доброволчески събития и следващото засаждане ще се случи през пролетта на 2020 година около март месец.

Залесяването има за цел да възстанови унищожените гори край бургаското село Изворище, които изгоряха в пожара през 2017 година. Както знаем, през месец август 2017 година пожар унищожи над 4 000 декара гора, която бе създавана в продължение на цели 40 години.

Надяваме се, че подобни инициативи ще стават все по-чести, а дърветата навсякъде около нас – все повече.