Над 280 карикатури разсмиват в Музея на хумора и сатирата

Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020  – традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва три изложби с над 280 творби – 45. Национална изложба на карикатурата  и самостоятелните юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов. Вернисажът ще започне в 18:00 часа в петък в зала 5. Изложбите могат да бъдат разгледани до края на януари 2021 г. За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата ще е в Габрово.Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-ата Национална изложба на карикатурата, но по-скоро е обратното. От Първоаприлски най-големият форум на ироничната графика мутира в Късноесенен, но за сметка на това напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран, се появи изненадващо за първи път на официална церемония по награждаване в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Съюзът на българските художници, съвместно с домакина музей в Габрово, напук на Ковид, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда. Шестчленно жури, съставено от водещи художници и специалисти оцени работата на повечето от активните българските карикатуристи, изпратили свои творби за форума.  По традиция във вечерта на откриването, ще бъдат връчени и осем отличия, които са: голяма награда на СБХ, награда на секция  “Карикатура”, награда на Столична община на името на Доню Донев, награда на Музея на хумора и сатирата, приз “Хриле и копита”, награда на клуб „Жарава“, Община Кубрат, награда на Български Червен кръст, диплом „Хонорис Меншън“.

В рамките на Национална изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция „Карикатура“ на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути, Стоян Дуков и Фико Фиков, с 25 оригинални творби от колекцията на Музея.Тази година Любомир Михайлов отбелязва своя 70-ти рожден ден с изложбата  „7:0 за карикатурата“, която включва 50 карикатури.

На 24 октомври от 11:00 часа ще се проведе детското творческо и образователно ателие “В света на карикатурата”.  Негов водещ ще бъде Любомир Михайлов – едно от големите имена в българската карикатура, който ще сподели с малките таланти богатия си опит.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.