Над 70 доброволци върнаха блясъка на храма в Болярово

Над 70 души – младежи, читалищни дейци и работници се събраха, за да почистят двора и обраслите с бръшлян стени на храма в село Воден. В инициативата се включиха също кметът на общината Христо Христов, заместник-кмета Нина Терзиева, служители на общинската администрация, членовете на Младежката неправителствена организация в Болярово. За часове с общи усилия те върнаха старата светлина на храма, строен с дарения и много любов от техните предци.

Воден е първото село в община Болярово, в което е изграден православен храм. Първата черква тук е издигната през 1841 г. За неин покровител местните жители избират свети Георги. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. храмът е опожарен. От него остава само един каменен зид. Но отново с дарения, воденци вдигат нов храм „Свети Георги”, който е осветен през 1902 г. от сливенския митрополит Гервасий.

Инициативите на младите хора във Воден продължават. Съвместно с община Болярово ще бъде възстановен и посетителският център край селото, ще започне и кампания за ремонт на църквата.

Младите ентусиасти от село Воден са решили и да популяризират родния си край чрез снимки на своите съселяни в автентични народни носии. На 23 май те организираха фотосесия в музея на селото, като призоваха всички да извадят от скриновете си носиите на бабите и дядовците си.

 

 

kmeta.bg